Η σχέση του ανθρώπου με τα κατοικίδια είναι μία από τις πιο σταθερές, συναισθηματικά φορτισμένες και ευεργετικές διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή μας.
Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι σκύλοι και οι γάτες δεν είναι απλώς ζώα – είναι σύντροφοι, μέλη της οικογένειας, φύλακες της καθημερινότητας και, πολλές φορές, ακόμα και «θεραπευτές» της ψυχής. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο το ότι πολλοί επιλέγουν να μοιράζονται μαζί τους και τον πιο προσωπικό και ευάλωτο χρόνο της ημέρας: τον ύπνο.
Δείτε ακόμα: Πόση ώρα μπορεί να μείνει ένας σκύλος μόνος στο σπίτι
Η πρακτική του να κοιμάται κανείς στο ίδιο κρεβάτι με το κατοικίδιό του είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και, παρότι φαινομενικά ακίνδυνη ή τρυφερή, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Ψυχολόγοι, γιατροί ύπνου και κτηνίατροι έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις αυτής της συνήθειας, εξετάζοντας πώς επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, τη σωματική υγεία και –ίσως ακόμα πιο σημαντικά– την ψυχική ευεξία των ανθρώπων.
Ανακύπτουν, ωστόσο, σημαντικά ερωτήματα: Είναι πραγματικά ωφέλιμο να κοιμόμαστε με τον σκύλο ή τη γάτα μας; Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτή την πρακτική; Ποιο κατοικίδιο είναι πιο ήρεμο ή «συμβατό» με έναν καλό ύπνο; Ποια είναι τα οφέλη για την ψυχική υγεία και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγιεινή;
Η επιστημονική απάντηση δεν είναι απόλυτη, αλλά υπάρχουν σαφή ευρήματα που αξίζει να γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε αν το μαξιλάρι μας θα το μοιραστούμε με μια γλυκιά μουσούδα ή με μια πατούσα.
Στο άρθρο που ακολουθεί, θα δούμε τι λένε οι ειδικοί, ποιες μελέτες έχουν διεξαχθεί και ποιο ζώο –ο σκύλος ή η γάτα– αποτελεί, σύμφωνα με την επιστήμη, τον καλύτερο σύντροφο για έναν ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο.
Δείτε ακόμα: Τι μπορείς να πάθεις από μια γρατζουνιά γάτας;
Σκύλος ή γάτα στο κρεβάτι; Τι λένε οι ειδικοί για τον ύπνο με κατοικίδια
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Canisius College του Μπάφαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε πως όσοι κοιμούνται με σκύλο, παρουσιάζουν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου σε σχέση με σε όσους προτιμούν να κοιμούνται μόνοι τους.
Εξάλλου, οι σκύλοι παραμένουν -τις περισσότερες φορές- ήρεμοι και ακίνητοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να διακόπτουν ιδιαίτερα τον ύπνο του ατόμου που κοιμάται δίπλα τους. Επιπρόσθετα, προσφέρουν μία αίσθηση ασφάλειας και συντροφικότητας, συχνά πιο ουσιαστική από αυτή που προσφέρουν οι ανθρώπινοι σύντροφοι στο ίδιο κρεβάτι.
Από την άλλη πλευρά, η παρουσία γάτας στο κρεβάτι ενδέχεται να εκθέσει κάποιον σε αλλεργιογόνα για αρκετές ώρες, επηρεάζοντας έτσι τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες και προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο. Οι γάτες μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργίες στο δέρμα, να μεταδώσουν ασθένειες ή να διακόψουν απότομα τον ύπνο με την έντονη κινητικότητά τους.
Παρότι, λοιπόν, οι γάτες είναι πιο δύσκολες, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και τα θετικά. Ιδίως άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία της γάτας τους στο κρεβάτι, αφού η φυσική επαφή με ένα ζώο, που μπορεί να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι», κουβέρτα ή ένα πλάσμα για αγκαλιά, βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους και προσφέρει παρηγοριά.
Δείτε ακόμα: Πώς να αντιμετωπίσεις την απώλεια ενός κατοικιδίου
Κανόνες υγιεινής και ύπνος με κατοικίδια: Πώς να μοιράζεσαι το κρεβάτι με ασφάλεια
Ο ύπνος με ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι παρηγορητικός και ευχάριστος, αλλά για να είναι και ασφαλής, είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής.
Παρότι τα ζώα μας είναι μέλη της οικογένειας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέρουν βακτήρια, τρίχες, και πιθανούς μικροοργανισμούς που μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία – ειδικά για άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες.
Καθαριότητα κατοικίδιου
Τακτικό μπάνιο και περιποίηση: Οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να κάνουν μπάνιο και να βουρτσίζονται τακτικά για την απομάκρυνση τριχών, σκόνης και αλλεργιογόνων.
Έλεγχος για παράσιτα: Φροντίζουμε το ζώο να είναι απαλλαγμένο από ψύλλους, τσιμπούρια και άλλα εξωτερικά παράσιτα. Οι μηνιαίες αντιπαρασιτικές θεραπείες είναι απαραίτητες.
Καθαρό περιβάλλον ύπνου
Αλλαγή σεντονιών: Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα – πιο συχνά αν ο σκύλος ή η γάτα ανεβαίνει στο κρεβάτι.
Συχνή απορρόφηση τριχών: Χρησιμοποιούμε ειδικά ρολά ή ηλεκτρικές σκούπες για απομάκρυνση των τριχών από τα υφάσματα.
Απολύμανση στρωμάτων: Περιοδικά, καλό είναι να αερίζεται το στρώμα και να απολυμαίνεται, ιδίως αν το κατοικίδιο έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.
Ιατρικός έλεγχος του ζώου
Εμβολιασμοί και check-up: Βεβαιωνόμαστε ότι το κατοικίδιο είναι πλήρως εμβολιασμένο και παρακολουθείται από κτηνίατρο.
Στοματική υγιεινή: Η κακή στοματική υγεία στα ζώα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές λοιμώξεις που μεταδίδονται. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες και σνακ για καθαρισμό δοντιών.
Αποφυγή επαφής σε ειδικές περιπτώσεις
Δεν ενδείκνυται να κοιμούνται τα ζώα στο ίδιο κρεβάτι:
-με βρέφη ή μικρά παιδιά,
-με άτομα με ανοσοκαταστολή,
-όταν το ζώο έχει ανοικτές πληγές, λοίμωξη ή δερματικά προβλήματα.
Καθορισμός ορίων
Ιδανικά, το κατοικίδιο μπορεί να έχει δικό του κρεβατάκι στο ίδιο δωμάτιο, ώστε να αποφεύγονται διακοπές στον ύπνο και να ελαχιστοποιούνται πιθανοί κίνδυνοι.
Εάν κοιμάται στο κρεβάτι, εκπαιδεύεται να μένει σε μία συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. στα πόδια).
Δείτε ακόμα: Κάθε πότε πρέπει να κάνουν εξετάσεις αίματος τα κατοικίδια
Ο ύπνος με ένα κατοικίδιο στο πλευρό μας δεν είναι απλώς μια προσωπική συνήθεια· είναι μια επιλογή που συνδέεται με την ψυχολογία, τη σωματική υγεία, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Για κάποιους αποτελεί πηγή συναισθηματικής ασφάλειας και ηρεμίας, ενώ για άλλους ενδέχεται να δημιουργεί ενοχλήσεις ή προβλήματα στον ύπνο.
Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες, δεν υπάρχει μία «σωστή» απάντηση για όλους· η καταλληλότητα εξαρτάται από το είδος του ζώου, τη συμπεριφορά του, την υγεία του ατόμου, αλλά και τη γενικότερη καθημερινότητά του.
Το σίγουρο είναι πως τα κατοικίδιά μας, είτε σκύλοι είτε γάτες, μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας – αρκεί να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και να προσαρμόζουμε τον ύπνο μας με τρόπο που μας εξυπηρετεί πραγματικά.
Άλλωστε, η ουσιαστική ξεκούραση προϋποθέτει ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ασφάλεια, η αγάπη και η ισορροπία – στοιχεία που συχνά βρίσκονται στα μάτια του τετράποδου φίλου μας.