Ο Απρίλης είναι πλέον εδώ και μαζί του, η Πρωταπριλιά, οπότε θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε όσα ακούτε κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, αφού αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο με πολλούς ανθρώπους να λένε ευφάνταστα ψέματα, επιδιώκοντας να «κοροϊδέψουν» αγαπημένα πρόσωπα και φίλους.
Δείτε ακόμα: Προσοχή: Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας
Πρωταπριλιά: Πώς ξεκίνησε το έθιμο να λέμε ψέματα
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που έλκει την καταγωγή του από την Ευρώπη και υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το συγκεκριμένο έθιμο.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες -λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης- που ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Την συγκεκριμένη, όμως, εποχή του χρόνου, οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές και ως εκ τούτου η «ψαριά» δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.
Προκειμένου, λοιπόν, οι ψαράδες να μην γυρίσουν στα σπίτια τους με άδεια χέρια, έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσο μεγάλα ψάρια είχαν πιάσει και έτσι αυτή η συνήθεια έγινε σιγά σιγά έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή -επί βασιλείας Καρόλου του 9ου- αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούταν πλέον η 1η Ιανουαρίου, όμως οι πολίτες δεν το πήραν με καλό μάτι.
Όσοι πολίτες αντιδρούσαν, συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, Πρωτοχρονιά τους (1η Απριλίου), ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το εν λόγω έθιμο ήρθε και στην χώρα μας, όμως, διαφοροποιήθηκε σε ένα βαθμό. Η βασική ιδέα, βέβαια, παρέμεινε ίδια. Λέμε καλοπροαίρετα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.
Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Δείτε ακόμα: Ανοιχτά μαγαζιά Πάσχα: Ποια Κυριακή θα λειτουργήσουν