Μέχρι σήμερα οι τηλεφωνικές απάτες έχουν ένα συγκεκριμένο pattern και -ως επί το πλείστον- συγκεκριμένα θύματα. Κάποιος τηλεφωνεί υποδυόμενος τον αστυνομικό και ενημερώνει το θύμα ότι κάποιος συγγενής του έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο. Για να γλιτώσει τη φυλακή, του λέει, θα πρέπει να δώσει ένα σοβαρό ποσό.
Με τη χρήση της τεχνολογίας μίμησης φωνής, οι συμμορίες έχουν τώρα μπροστά τους ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος σεναρίων να χρησιμοποιήσουν για να καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό τους σκοπό, να αποσπάσουν δηλαδή όσο περισσότερα χρήματα γίνεται από τα θύματά τους.
Τρία δευτερόλεπτα ομιλίας. Τόσο χρόνο χρειάζεται μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για να κλωνοποιήσει τη φωνή σας -ή κάποιου αγαπημένου σας.
Δείτε εδώ πώς αδειάζουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς
Από εκεί και πέρα, για να ολοκληρωθεί το vishing -όπως ονομάζεται το voice phishing- χρειάζεται η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και επαφών, η κλωνοποίηση της κάρτας SIM (εγκληματικές πρακτικές που είναι πολύ διαδεδομένες σήμερα) και η ανάθεση στην ΑΙ εφαρμογή του μηνύματος που θα εκφωνηθεί -στον κατάλληλο τόνο, φυσικά.
Η απάτη, τώρα, έχει γίνει τόσο πειστική, που μπορεί να παρασύρει ακόμα και τον πλέον ενημερωμένο. Φυσικά, όλα μπορούν να γίνουν πολύ ευκολότερα με τη χρήση ενός κομματιού από βίντεο και των άλλων πληροφοριών που έχουν αναρτηθεί σε κοινωνικά δίκτυα.
Το πόσο εύκολο είναι να υποκλαπεί η φωνή σας ή κάποιου αγαπημένου σας προσώπου δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Από μια τηλεφωνική κλήση ως μια σύντομη περιπλάνηση στο TikTok, στο Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπου αναρτώνται δεκάδες βίντεο καθημερινά από τον κάθε χρήστη
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τις απάτες
Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει ανοίξει νέους δρόμους στις απάτες μέσω τηλεφώνου, με τους επιτήδειους να χρησιμοποιούν πλέον εξελιγμένα εργαλεία για να αντιγράψουν τη φωνή ενός προσώπου. Αυτή η νέα μορφή απάτης, γνωστή ως “φωνητική πλαστοπροσωπία” (voice cloning), έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους πιο προσεκτικούς ανθρώπους.
Πώς λειτουργεί η απάτη;
Συλλογή δεδομένων φωνής: Οι απατεώνες βρίσκουν δείγματα της φωνής του στόχου τους από δημόσια βίντεο, ηχητικά μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις.
Χρήση τεχνολογίας AI: Με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργούν ένα ακριβές αντίγραφο της φωνής.
Τηλεφωνική κλήση: Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν την πλαστή φωνή για να καλέσουν συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες του στόχου, ζητώντας χρήματα ή προσωπικά στοιχεία.
Πραγματικό παράδειγμα
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι συγγενείς του θύματος (όπως ένα παιδί ή ένας σύζυγος) και ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, π.χ. ένα ατύχημα ή νομικό πρόβλημα. Έτσι, πείθουν τους δέκτες της κλήσης να στείλουν άμεσα χρήματα ή να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες.
Πώς να προστατευτείτε
Επιβεβαιώστε την ταυτότητα του καλούντος: Αν λάβετε μια ύποπτη κλήση, επικοινωνήστε απευθείας με το άτομο που υποτίθεται ότι καλεί, χρησιμοποιώντας τον αριθμό του που γνωρίζετε.
Αποφύγετε την παροχή προσωπικών πληροφοριών: Ποτέ μην δίνετε οικονομικά ή προσωπικά δεδομένα σε μια απροσδόκητη κλήση.
Ενημερώστε τους δικούς σας: Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας για αυτό το είδος απάτης, ώστε να είναι προετοιμασμένοι.
Ρυθμίστε κωδικούς ασφαλείας: Συμφωνήστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους σε μια λέξη ή φράση ασφαλείας που θα επιβεβαιώνει την ταυτότητά τους σε έκτακτες περιπτώσεις.
Αναφέρετε την απάτη: Αν πέσετε θύμα ή διαπιστώσετε απόπειρα απάτης, ενημερώστε τις αρχές.
Η τεχνολογία μπορεί να φέρει πολλές καινοτομίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες προκλήσεις. Η ενημέρωση και η επαγρύπνηση είναι τα καλύτερα μέσα προστασίας.
Δείτε εδώ πώς σας εξαπατούν με πρόσχημα τον ΕΦΚΑ