Πολλά τρόφιμα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ακολουθεί ένας οδηγός για τα είδη που μπορείτε να καταψύξετε:
Πώς καταψύχουμε κρέας και πουλερικά
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.ά. Μπορείτε να τα καταψύξετε ωμά ή μαγειρεμένα.
Θαλασσινά:
Ψάρια, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδια κ.ά. Μπορούν να καταψυχθούν ωμά ή μαγειρεμένα.
Φρούτα:
Μούρα, φράουλες, μπανάνες (χωρίς τη φλούδα), μήλα (χωρίς τα κουκούτσια και κομμένα σε φέτες), αχλάδια, ροδάκινα, ανανάς κ.ά. Καταψύχονται καλύτερα κομμένα σε κομμάτια ή φέτες.
Λαχανικά:
Μπρόκολο, καρότα, σπανάκι, μπιζέλια, καλαμπόκι, πιπεριές, κολοκυθάκια κ.ά. Καλό είναι να τα ζεματίσετε (blanching) πριν τα καταψύξετε για να διατηρηθούν καλύτερα.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Διαβάστε επίσης: Πως μπορώ να ανεβάσω την πίεση άμεσα και με ποιες τροφές
Τυρί:
Μπορείτε να καταψύξετε τα περισσότερα τυριά, αν και η υφή τους μπορεί να αλλάξει ελαφρώς. Ιδανικά για κατάψυξη είναι το τριμμένο τυρί ή σε φέτες.
Βούτυρο και μαργαρίνη:
Διατηρούνται καλά στην κατάψυξη.
Γάλα και κρέμα:
Μπορούν να καταψυχθούν, αν και μπορεί να χωριστούν λίγο μετά την απόψυξη. Ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.
Ψωμί και Αρτοσκευάσματα στην κατάψυξη
Ψωμί:
Ψωμιά, φραντζόλες, φέτες ψωμιού. Μπορείτε να τα καταψύξετε ολόκληρα ή σε φέτες.
Αρτοσκευάσματα:
Μπισκότα, κέικ, μάφινς, πίτες κ.ά. Διατηρούνται καλά στην κατάψυξη.
Έτοιμα Γεύματα και Σάλτσες
Έτοιμα γεύματα:
Μαγειρεμένα φαγητά όπως σούπες, σάλτσες, λαζάνια, σπιτικά έτοιμα γεύματα κ.ά. Καταψύχονται καλύτερα σε μερίδες.
Σάλτσες:
Σάλτσες για μακαρόνια, σούπες, σάλτσες κρέατος κ.ά. Καταψύχονται καλά σε αεροστεγείς συσκευασίες ή δοχεία.
Ζυμαρικά και Ρύζι
Ζυμαρικά:
Μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να καταψυχθούν, αν και η υφή τους μπορεί να αλλάξει ελαφρώς.
Ρύζι:
Μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να καταψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
Βότανα και Αρωματικά:
Μπορείτε να καταψύξετε βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, κόλιανδρο κ.ά. Μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα καταψύξετε σε παγοκύστες με λίγο νερό ή λάδι.
Γενικές Συμβουλές Κατάψυξης
Αεροστεγείς συσκευασίες:
Χρησιμοποιήστε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία για να αποφύγετε την καύση από τον παγετό (freezer burn).
Ετικέτες και ημερομηνίες:
Ετικετοποιήστε τα προϊόντα με την ημερομηνία κατάψυξης για να γνωρίζετε πότε πρέπει να καταναλωθούν.
Γρήγορη κατάψυξη:
Τοποθετήστε τα προϊόντα στο ψυχρότερο μέρος της κατάψυξης για να παγώσουν γρήγορα, διατηρώντας έτσι καλύτερα τη φρεσκάδα και τη γεύση τους.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα μπορείτε να τα διατηρείτε φρέσκα και να μειώσετε to food waste.
Τέλος, συμβουλευτείτε και το βίντεο που ακολουθεί σχετικά με το πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, με ποιες προϋποθέσεις και πως θα διατηρηθούν ασφαλή.