Πώς το παιδί σας να μην ξυπνάει μέσα στη νύχτα

ΕΕΤΑΑ, ΠΑΙΔΙΑ, VOUCHER

Όσοι έχουν παιδιά το ξέρουν καλά, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα είναι η έλλειψη ύπνου, η οποία προξενεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα.

Απεναντίας, όταν τα μικρά παιδιά κοιμούνται αρκετά και χωρίς διακοπές μέσα στη νύχτα, η οικογένεια είναι ευτυχισμένη, αφού οι γονείς ξεκουράζονται και το παιδί είναι πιο ήρεμο.

Αν το παιδί σας ξυπνά συνεχώς μέσα στη νύχτα, ή είναι όρθιο από τις 6 το πρωί, τότε ξέρετε πόσο δύσκολη είναι αυτή η κατάσταση.

Ένα παιδί είναι σημαντικό να μάθει από νωρίς να έχει καλές συνήθειες ύπνου για τη γενική του υγεία και ευεξία.

Λόγοι για τους οποίους το παιδί μπορεί να ξυπνάει νωρίς

-Είναι πρωινός τύπος.

-Πάει για ύπνο πολύ νωρίς.

-Πάει για ύπνο πολύ αργά.

-Παίρνει πάρα πολλούς ή μεγάλους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Το περιβάλλον ύπνου του αποσπά πολύ την προσοχή.

-Έχει συνηθίσει να ξυπνά πολύ νωρίς.

Δείτε ακόμα: Ύπνος: Πώς θα καταφέρω να κοιμηθώ;

Πόσο πρέπει να κοιμάται το παιδί σας

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ένα παιδί εξαρτάται από την ηλικία του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα νεογνά (0 έως 3 μηνών) χρειάζονται περίπου 14 έως 17 ώρες, ενώ τα βρέφη (4 έως 11 μηνών) χρειάζονται 12 έως 15 ώρες. Ένα παιδάκι 1 έως 2 ετών θα χρειαστεί περίπου 11 έως 14 ώρες, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 4 ετών) θα χρειαστούν 10 έως 13 ώρες.

Αν το παιδί σας κοιμάται αυτές τις ώρες κάθε ημέρα, τότε κάτι πάει πολύ καλά. Αν, όμως, ο ύπνος του είναι μικρότερος και ανήσυχος τότε υπάρχει πρόβλημα.

Δείτε ακόμα: Ύπνος: 6+1 τροφές για να κοιμηθείτε σαν πουλάκι

Πώς το παιδί σας να μην ξυπνάει μέσα στη νύχτα

1. Τηρήστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να είναι συνεπείς με την τήρηση της τακτικής ρουτίνας ύπνου. Δεν θα πρέπει να περιμένετε έως ότου το παιδί σας εμφανίσει σημάδια υπνηλίας, όπως χασμουρητό ή το τρίψιμο των ματιών του, αφού τότε μάλλον είναι υπερβολικά κουρασμένο και έχει αρχίσει να νιώθει εκνευρισμό.

Αντ ‘αυτού, να βάζετε το παιδί σας στο κρεβάτι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ. Μην υπερβάλετε ωστόσο. Επιλέξτε μια φυσιολογική ώρα και όχι κάτι πολύ νωρίς. Αν βάζετε τα παιδιά για ύπνο πριν τις 7:30 μ.μ. τότε είναι φυσιολογικό να ξυπνούν από τις 6 το πρωί. Αν το παιδί σας αρχίζει να νυστάζει νωρίς ξεκινήστε να καθυστερείτε τον ύπνο του κατά 10 λεπτά περίπου κάθε βράδυ μέχρι να φτάσετε στην σωστή ώρα.

Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του την ώρα του ύπνου και να καθορίσετε ένα βραδινό πρόγραμμα που θα τηρεί. Χρησιμοποιήστε ένα ξυπνητήρι και εξηγήστε του την ώρα που θα πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι.

2. Καθιερώστε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα

Ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης ώρας για ύπνο είναι ένα μόνο μέρος μιας υγιούς νυχτερινής ρουτίνας για το παιδί σας. Το επόμενο βήμα είναι να δείτε πως περνά την ώρα του πριν πάει για ύπνο. Βεβαιωθείτε πως το παιδικό δωμάτιο είναι ένα ήρεμο μέρος που έχει συνδεθεί με τον ύπνο κι όχι ένας χώρος παιχνιδιού που αποσπά την προσοχή του.

Προτείνει επίσης να δημιουργήσετε μια νυχτερινή ρουτίνα με πράγματα που αρέσουν στο παιδί και ταυτόχρονα το ηρεμεί. Ένα νανούρισμα, το διάβασμα ενός βιβλίου, ο χαμηλός φωτισμός ή μια χαλαρωτική μουσική θα βοηθούσε. Αντίθετα, φροντίστε να σταματήσετε τον χρόνο τους μπροστά στην οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο και προσπαθήστε να κρατήσετε τα tablet και τα τηλέφωνα έξω από το δωμάτιο του παιδιού σας.

3. Περιορίστε τους ημερήσιους ύπνους

Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά κοιμούνται αρκετές φορές και μέσα στην ημέρα γεγονός που μπορεί να εμποδίσει τον βραδινό του ύπνο.

Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τους ενδιάμεσους ύπνους γύρο στις 11 το πρωί και έναν απογευματινό ύπνο στις 3 μ.μ. Αυτό θα αλλάξει καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με δύο υπνάκους την ημέρα όταν είναι μικρό, αλλά όταν φτάσει στα 2 του χρόνια, ξεκινήστε σταδιακά να κρατήσετε μόνο τον έναν.

4. Αποφύγετε τον υπερβολικό ύπνο τα Σαββατοκύριακα

Σε ποιον δεν αρέσει να χουζουρεύει και να κοιμάται περισσότερο την Κυριακή. Όμως τα παιδιά, είναι σημαντικό να διατηρήσουν τη ρουτίνα τους και τα Σαββατοκύριακα.

Το να το αφήνετε, όμως, το παιδί να κοιμάται περισσότερο αυτές τις δύο ημέρες θα αποδιοργανώσει το βιολογικό ρολόι του ύπνου και θα δυσκολεύεται να κονομηθεί το βράδυ της Κυριακής και να ξυπνήσει τη Δευτέρα!

5. Προσέξτε για σημάδια υποκείμενων προβλημάτων

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι συνήθειες ύπνου του μπορεί να ποικίλλουν. Αλλά αν δεν καταφέρετε να αλλάξετε την ώρα ύπνου και αφύπνισης, παρά τις επίμονες προσπάθειες σας, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας.

Μερικά παιδιά πρέπει να εξεταστούν από τον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποια διαταραχή στο αυτί, στη μύτη και στο λαιμό ή ακόμα και να κάνουν μια μελέτη ύπνου.

Το σίγουρο είναι πως οι συνήθειες του παιδιού σας πριν τον ύπνο δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δημιουργήσετε ξανά καλές συνήθειες ύπνου, αλλά ποτέ δεν θεωρείται πολύ αργά για να τις αλλάξετε.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)