Είσαι λάτρης του καφέ και έχεις αποφασίσει να γίνεις barista στο σπίτι σου, για να το ζήσεις σε άλλο επίπεδο.
Ξέρουμε, είσαι της άποψης ότι σαν τον καφέ από τα χέρια «ειδικού» δεν έχει, αλλά καλά κάνεις και το ξανασκέφτεσαι.
Γιατί μπορεί κάποιοι να έχουν το ταλέντο, αλλά εσύ μπορεί να έχεις τη χάρη. Όπου χάρη βάλε το κατάλληλο άλεσμα ή τη διαφορετική ρύθμιση του μύλου.
Ώρα για πειραματισμό λοιπόν, γιατί σαν σωστός coffee lover, πρέπει να γίνεις και coffee expert.
Αν ο καφές για σένα δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά μια καθημερινή απόλαυση, τότε αξίζει να γνωρίζεις τον σωστό εξοπλισμό για να φτιάχνεις καφέ επαγγελματικής ποιότητας από την άνεση του σπιτιού σου.
Με λίγη προετοιμασία και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείς να γίνεις ο barista της παρέας σου!
Δες εδώ ποιος είναι ο καλύτερος καφές για να πίνεις αν έχεις χοληστερίνη
Διάλεξε τη μηχανή καφέ που σου ταιριάζει
Η καρδιά της προετοιμασίας του καφέ σου είναι η μηχανή. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να επιλέξεις:
Μηχανή Espresso: Αν αγαπάς τον δυνατό και αρωματικό καφέ, μια μηχανή espresso (ημιαυτόματη ή αυτόματη) είναι αυτό που χρειάζεσαι.
Μηχανή με Κάψουλες: Ιδανική για γρήγορες λύσεις χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
Μηχανή Φίλτρου: Αν θέλεις μεγαλύτερες ποσότητες ήπιας γεύσης.
Manual Brewers: Εργαλεία όπως το French Press, το Chemex ή η AeroPress δίνουν περισσότερη ελευθερία στη διαδικασία.
Φρέσκος καφές = καλύτερος καφές: Διάλεξε ένα μύλο καφέ
Ο φρεσκοαλεσμένος καφές κάνει τη διαφορά! Ένας μύλος θα σου επιτρέψει να αλέθεις τους κόκκους σου ακριβώς πριν τους χρησιμοποιήσεις.
Χειροκίνητος Μύλος: Ιδανικός αν σου αρέσει να ελέγχεις τη διαδικασία.
Ηλεκτρικός Μύλος: Αν προτιμάς μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.
Φρόντισε να έχει ρυθμίσεις για διαφορετικά επίπεδα άλεσης (λεπτό για espresso, πιο χοντρό για French Press).
Επίπεδα άλεσης
Χοντρό άλεσμα: Όταν επιλέγεις χοντροκομμένους κόκκους καφέ, επιλέγεις την αργή εκχύλιση του καφέ και το αποτέλεσμά σου θα έχει μια πιο γλυκιά γεύση. Με το χοντρό άλεσμα, ο καφές απορροφά περισσότερο νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των αρωμάτων στο φλυτζάνι σου. Το χοντρό άλεσμα ενδείκνυται συνήθως για ροφήματα όπως ο Cold Brew.
Μέτριο άλεσμα: Μέτρια κομμένο καφέ καλό είναι να επιλέγεις για την παρασκευή καφέ φίλτρου, καθώς επιτρέπει την καλύτερη διάλυσή του στο νερό, αποφεύγοντας να γίνει πολύ πικρός και έντονος.
Ψιλό άλεσμα: Πολύ καλά αλεσμένος καφές ενδείκνυται για ροφήματα με βάση τον espresso, ώστε να γίνει απόσταξη πολλών αρωμάτων που δένουν ιδανικά μεταξύ τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα χαρμάνια του καφέ espresso αλέθονται ψιλά για να διευκολύνεται η σωστή εκχύλιση, επιτρέποντας στο νερό να «παγιδεύσει» το μέγιστο δυνατό άρωμα του καφέ σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.
Δες εδώ τα μυστικά για να φτιάχνεις τον τέλειο ελληνικό καφέ
Ζυγαριά ακριβείας: Το μυστικό της ισορροπίας
Για να πετύχεις τον τέλειο καφέ, πρέπει να βρεις τη σωστή αναλογία καφέ και νερού. Μια ζυγαριά ακριβείας θα σε βοηθήσει να έχεις σταθερά αποτελέσματα κάθε φορά.
Αξεσουάρ για τον espresso
Αν αγαπάς τον espresso, τότε μερικά εργαλεία είναι απαραίτητα:
Πατητήρι καφέ (Tamper): Για να πιέζεις σωστά τον καφέ στο portafilter.
Knock Box: Για να πετάς εύκολα τους χρησιμοποιημένους καφέδες.
Milk Frother: Αν λατρεύεις cappuccino ή latte, ένα εργαλείο για αφρόγαλα είναι απαραίτητο.
Η πρώτη ύλη: Ποιοτικοί κόκκοι καφέ
Ο καφές σου είναι τόσο καλός όσο οι κόκκοι που χρησιμοποιείς. Αναζήτησε φρέσκους, ποιοτικούς κόκκους από τοπικά καφεκοπτεία και πειραματίσου με διαφορετικά χαρμάνια για να βρεις το αγαπημένο σου.
Αποθήκευση & καθαριότητα
Φρόντισε να αποθηκεύεις τους κόκκους σου σε αεροστεγή δοχεία για να παραμένουν φρέσκοι.
Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τακτικά τη μηχανή σου με ειδικά καθαριστικά, για να έχεις πάντα την καλύτερη γεύση.
Όλα είναι θέμα πειραματισμού
Μην πελαγώνεις. Ο καφές κρύβει πίσω του μια ολόκληρη επιστήμη, την οποία δεν μπορείς να ακολουθήσεις με τη μέγιστη ακρίβεια. Χαλάρωσε, απόλαυσέ το και πειραματίσου. Ίσως αν ακολουθήσεις κάποια από τα παραπάνω tips, θα καταφέρεις να φτάσεις σε ένα επιθυμητό στάδιο ή και όχι. Στο κάτω κάτω και η παρασκευή του καφέ είναι σαν τη μαγειρική, αν το φτιάξεις εσύ είναι το καλύτερο και μετράει.
Δες εδώ πώς θα μάθεις να διαβάζεις το φλιτζάνι και να λές τον καφέ μόνος σου