...

Πώς θα φτιάξεις την δική σου κέτσαπ!

Το ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις την δική σου πιο υγιεινή κέτσαπ;

ketchup

Η σπιτική κέτσαπ έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την έτοιμη κέτσαπ του εμπορίου και αξίζει να δοκιμάσεις να την φτιάξεις. Δεν είναι δύσκολο και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από κάθε άποψη.

Στην σπιτική κέτσαπ μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο φυσικά συστατικά, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά ή τεχνητά χρωστικά. Στην έτοιμη κέτσαπ, πολλές φορές προστίθενται συντηρητικά και χημικά συστατικά για να διατηρηθεί η διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Μπορείς να προσαρμόσεις τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Αν σου αρέσει πιο γλυκιά ή πιο όξινη, μπορείς να προσαρμόσεις τα υλικά ώστε να πετύχεις την τέλεια γεύση για εσένα, ενώ οι έτοιμες κέτσαπ έχουν μια τυποποιημένη γεύση.

Η δική σου εκδοχή σίγουρα θα έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφού χρησιμοποιούνται φρέσκα υλικά, όπως ντομάτες και άλλα λαχανικά, τα οποία προσφέρουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη C και λυκοπένιο). Στην έτοιμη κέτσαπ, οι θρεπτικές αξίες των φρέσκων συστατικών μπορεί να έχουν μειωθεί λόγω της διαδικασίας επεξεργασίας.

Γενικά, η σπιτική κέτσαπ σου δίνει τον έλεγχο των συστατικών και της γεύσης, προσφέροντας μια πιο υγιεινή και φυσική επιλογή, ενώ παράλληλα αποφεύγεις τα επιπλέον συντηρητικά και πρόσθετα που μπορεί να περιέχουν τα βιομηχανικά προϊόντα.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις μόνος σου μαγιονέζα χωρίς να κόψει

ketchup

Δες παρακάτω την συνταγή του Άκη για να φτιάξεις γρήγορα και εύκολα τη δική σου κέτσαπ:

Τι θα χρειαστείς:

150 γρ. μηλόξιδο
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
15 γρ. αλάτι
1/2 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
200 γρ. γλυκόζη
260 γρ. πελτέ ντομάτας

Πώς θα την φτιάξεις:

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, το αλάτι τη Worcestershire sauce, τη γλυκόζη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον πελτέ και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε μια λεία και πηχτή σάλτσα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αποθηκεύουμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς, στο ψυγείο για περίπου ένα μήνα.

Δες την εκτέλεση και στο παρακάτω βίντεο

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις την καλύτερη σάλτσα για τα ψητά σου

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet