Πώς θα διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος μισθός μετά την αύξηση

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός εντός του 2025

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως είπε, στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ μεικτά.

Έτσι η πρώτη εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 49 ευρώ περίπου από τον Απρίλιο του 2025.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπει:

Δείτε εδώ: Επιταγή ακρίβειας: Και επίσημα θα δοθεί έκτακτο επίδομα, οι δικαιούχοι

– Αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

– Σύνταξη και υποβολή της έκθεσης.

– Διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.

– Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

– Τέλος γίνεται εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Αυξάνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, μειώνεται στην Ε.Ε.

Αυξημένος κατά 3,1% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, την ώρα που στην Ευρωζώνη έπεσε σε χαμηλό τριετίας στο 2,2%

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στον Αύγουστο στο 2,2% ετησίως από το 2,6% του περασμένου μήνα, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Δείτε εδώ: Πώς να ζητήσω αύξηση μισθού

Για την Ελλάδα, μετά το 3% του Ιουλίου ο ΔΤΚ αυξήθηκε οριακά στο 3,1%, ενώ στη μηνιαία σύγκριση Αυγούστου – Ιουλίου οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες (0%).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, τη μικρή επιβράδυνση που προέβλεπαν οι αναλυτές έδειξε και το πιο στενό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ για τον καθορισμό της πολιτικής της.

Συγκεκριμένα, ο δομικός ΔΤΚ υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,2% αφότου είχε παραμείνει σταθερός σε επίπεδο μήνα τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

Exit mobile version