Πώς να ζητήσω αύξηση μισθού

Πολλοί υπάλληλοι νιώθουν άβολα, όταν πρόκειται να ζητήσουν αύξηση μισθού.

Περιεχόμενα

Εάν έχετε κλείσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στον εργοδότη σας και έχετε σταθερά καλή απόδοση ή έχετε αναλάβει καθήκοντα που είναι πάνω από το ύψος της αμοιβής σας, είναι δίκαιο να ζητήσετε μια αύξηση μισθο

ύ. Πολλοί άνθρωποι, όμως, δεν νιώθουν άνετα να ζητήσουν αύξηση και τους κατακλύζει το άγχος και η πίεση.

Συνεπώς, πριν ζητήσεις την αύξηση αυτή οφείλεις να προετοιμαστείς, όπως θα προετοιμαζόσουν αντίστοιχα και για μία επαγγελματική συνέντευξη.

Πώς να ζητήσω αύξηση μισθού

Δείτε πού βρίσκεστε από άποψη μισθού

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ζητήσετε αύξηση μισθού είναι να συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτόν άλλων υπαλλήλων στο επίπεδό σας και στον τομέα σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει κάτι τέτοιο. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας σας σχετικά με το μισθολογικό κλιμάκιο για το επίπεδό σας, να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας, να επισκεφθείτε έναν εθνικό ιστότοπο σύγκρισης μισθών ή να αναζητήσετε προσφορές εργασίας στο διαδίκτυο για να δείτε πόσα προσφέρουν άλλοι εργοδότες για παρόμοια θέση εργασίας.

Να έχετε επιχειρήματα

Ανατρέξτε στο παρελθόν και σκεφτείτε το έργο που έχετε κάνει από την τελευταία αύξηση μισθού σας (ή από τότε που προσληφθήκατε). Προσπαθήστε να λάβετε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, καθώς και παραδείγματα από τις περιπτώσεις που έχετε επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο για να κάνετε τη δουλειά σας. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει υπερωρίες, ολοκληρωμένες εργασίες που υπερβαίνουν το ύψος της αμοιβής σας, καθοδήγηση νεοεισερχόμενων κ.λπ. Όσο πιο συγκεκριμένα παραδείγματα μπορείτε να δώσετε στον διευθυντή σας, τόσο ισχυρότερα είναι τα επιχειρήματά σας για την αύξηση του μισθού σας.

Βρείτε τη σωστή χρονική στιγμή

Ένα συχνό λάθος που κάνουν συνήθως οι εργαζόμενοι όταν ζητούν αύξηση μισθού είναι να επιλέξουν τη λάθος στιγμή για να το κάνουν. Αποφύγετε τις περιόδους, κατά τις οποίες ο εργοδότης σας βρίσκεται υπό πίεση. Προσπαθήστε να πετύχετε τον εργοδότη σας μετά από ένα μεγάλο επίτευγμα για την εταιρεία σας. Επίσης, σκεφτείτε τα δικά σας καθήκοντα. Υπάρχει κάποιο σημαντικό επίτευγμα ή επαγγελματικό ορόσημο που περιμένετε; Καλύτερα να περιμένετε μέχρι να συμβεί, για να έχετε καλύτερα επιχειρήματα για να ζητήσετε αύξηση του μισθού σας.

Ζητήστε την αυτοπροσώπως

Στον κόσμο που έπεται της πανδημίας, όπου η εργασία εξ αποστάσεως έχει γίνει η νέα κανονικότητα, μπορεί να είναι δελεαστικό να ζητήσουμε αύξηση μισθού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, το να τη ζητήσετε αυτοπροσώπως (ή μέσω βιντεοκλήσης) μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι μια συζήτηση, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει μια συνάντηση με τον εργοδότη σας, όπου μπορείτε να μιλήσετε αντί να ανταλλάξετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μην υποβαθμίζετε τον εαυτό σας

Μερικές φορές, νιώθουμε τόσο άβολα να ζητήσουμε αύξηση μισθού, ώστε ζητάμε λιγότερα από όσα νομίζουμε ότι αξίζουμε. Είστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σας, οπότε δεν έχετε την πολυτέλεια να απογοητεύσετε τον εαυτό σας. Εάν πιστεύετε ότι σας αξίζει αύξηση μισθού κατά 10%, τότε ζητήστε 10%. Ο εργοδότης σας αποκλείεται να σας προσφέρει περισσότερα από αυτά που ζητήσατε.

Να έχετε αυτοπεποίθηση

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Δείξτε στον εργοδότη σας ότι είστε σίγουροι για αυτό που νομίζετε ότι αξίζετε, αλλά μην είστε αλαζόνες. Καθίστε ίσια, διατηρήστε οπτική επαφή κατά τη διάρκεια της συνάντησης και βεβαιωθείτε ότι έχετε θετική στάση. Μην ξεχάσετε να τονίσετε πόσο ευγνώμονες είστε για αυτήν τη δουλειά και για τη συμμετοχή σας στην εταιρεία τους.

Να είστε έτοιμοι να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα

Μερικές φορές, οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν όπως σχεδιάζουμε. Εάν ο εργοδότης σας πει «όχι», ρωτήστε τον τι θα μπορούσατε να κάνετε για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για αύξηση μισθού. Μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε μερικά ακόμα καθήκοντα για να δείξετε την αξία σας.

Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμα: Οι πιο SOS ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά

Exit mobile version