...

Πώς οι Δήμοι «βάζουν χέρι» στους λογαριασμούς για απλήρωτες κλήσεις

Οι δήμοι δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς για απλήρωτα πρόστιμα στάθμευσης, ακόμα και πριν το 2015. Δες τι ισχύει και πώς να προστατευτείς.

Πώς οι Δήμοι «βάζουν χέρι» στους λογαριασμούς για απλήρωτες κλήσεις

Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με απρόσμενες κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εξαιτίας παλαιών προστίμων στάθμευσης που είχαν ξεχάσει ή αγνοούσαν.

Οι Δήμοι, αξιοποιώντας παλαιές αλλά και πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις, κινούνται πλέον δυναμικά για την είσπραξη αυτών των χρεών, ακόμη και αν έχουν περάσει πάνω από 10 ή και 20 χρόνια από την ημερομηνία βεβαίωσής τους.

Τι πραγματικά ισχύει για την παραγραφή, ποιες εξαιρέσεις εφαρμόζονται και πώς μπορείς να προστατευτείς;

Δείτε ακόμα: Παράνομο παρκάρισμα: Πως μπορώ να ειδοποιήσω τις αρχές με λίγα κλικ

Πώς οι Δήμοι «βάζουν χέρι» στους λογαριασμούς για απλήρωτες κλήσεις

Πώς οι Δήμοι «βάζουν χέρι» στους λογαριασμούς για απλήρωτες κλήσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» οι δήμοι το πράττουν με στόχο να εισπράξουν χρέη από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης τα οποία επιβλήθηκαν ακόμη και πριν από το 2015 και έμειναν απλήρωτα μέχρι σήμερα.

Και αυτό γίνεται παρόλο που ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δήμων από τους πολίτες είναι σήμερα τα 5 έτη από το οικονομικό έτος βεβαίωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

Για τα παλαιά αυτά χρέη καθώς και γενικότερα για όλα τα χρέη προς τους δήμους που γεννήθηκαν προ του 2018 εξακολουθούν να ισχύουν εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα της πενταετίας.

Ειδικά δε για τις συγκεκριμένες οφειλές που προέρχονται από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης εξακολουθούν να ισχύουν, υπό προϋποθέσεις, οι παλαιές διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 344/1968, που προέβλεπαν παραγραφή μετά από 20ετία, καθώς εξαιρέθηκαν και από την ειδική ευνοϊκή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών η οποία νομοθετήθηκε εκτάκτως την άνοιξη του 2023 (άρθρο 7 του ν. 5043/2023) και με την οποία προβλέφθηκε η μη διεκδίκηση από τους δήμους οφειλών που γεννήθηκαν μέχρι τις 31-12-2018, για τις οποίες έχει παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία γέννησής τους και προέκυψαν εξαιτίας μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων από τους υπόχρεους πολίτες.

Ωστόσο, οι δήμοι εκμεταλλεύονται μία άλλη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ήταν μεταβατική και περιελήφθη στο άρθρο 72 του ν. 5027/2023.

Η διάταξη αυτή ορίζει ότι οι οφειλές προς τους δήμους, από οποιανδήποτε αιτία, οι οποίες γεννήθηκαν μέχρι και τις 31-12-2018, αν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του αναγκαστικού νόμου 344/1968 που προβλέπουν 20ετή παραγραφή, μπορούσαν να αναζητηθούν και να βεβαιωθούν, εξακολουθούν να αναζητούνται και να βεβαιώνονται για χρονικό διάστημα δύο ετών, το οποίο ξεκίνησε από τις 3 Μαρτίου 2023 και έληξε στις 3 Μαρτίου 2025.

Για τα χρέη αυτά η αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας οι δήμοι μπορούν να λάβουν μέτρα για την εξασφάλιση της είσπραξης παρατάθηκε κατά 5 ακόμη έτη!

Πώς οι Δήμοι «βάζουν χέρι» στους λογαριασμούς για απλήρωτες κλήσεις

Στην επαχθή αυτή μεταβατική διάταξη περιελήφθησαν ουσιαστικά όλα τα παλαιά χρέη προς τους δήμους τα οποία γεννήθηκαν μέχρι τις 31-12-2018 και δεν προέρχονταν από παραβάσεις μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής δηλώσεων, αλλά από απευθείας πρόστιμα επιβληθέντα από τους δήμους για παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, καθώς και από άλλες κατηγορίες δημοτικών εσόδων και τελών για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οποίων δεν προαπαιτείται η υποβολή δήλωσης από τους πολίτες.

Δείτε ακόμα: Πώς να αποθηκεύσεις το σημείο που πάρκαρες με το Google Maps

Η επιμονή των δήμων να διεκδικούν ακόμη και υπερδεκαετή χρέη από πρόστιμα στάθμευσης φέρνει στην επιφάνεια σοβαρά ζητήματα νομικής ερμηνείας και δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες.

Είναι κρίσιμο οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να ελέγχουν τακτικά τυχόν βεβαιωμένες οφειλές και να αναζητούν νομική συμβουλή σε περιπτώσεις κατασχέσεων.

Η γνώση του ισχύοντος νομικού πλαισίου μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα απέναντι σε αιφνιδιαστικά μέτρα είσπραξης.

mm
Ο Τάσος γεννήθηκε στην Καλαμάτα και από μικρός είχε αδυναμία στα αθλητικά. Ήθελε να γίνει αθλητικογράφος, αλλά εν τέλει τον κέρδισαν τα οικονομικά. Θα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto τις σκέψεις του και τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, αλλά και την οικονομία.