Με τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος έχει μπει σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα -εκτός απροόπτου- και θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέσα τον Ιανουάριο, αλλάζουν (σχεδόν) όλα, με σκοπό να μπει μια τάξη στο κυκλοφοριακό χάος της Ελλάδας.
Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο οι οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και οι ανήλικοι χρήστες των οχημάτων μικροκινητικότητας, ακόμα και οι πεζοί, στους οποίους θα επιβάλλονται πρόστιμα για «αλόγιστη κίνηση», αν, για παράδειγμα, διασχίζουν δρόμους με ερυθρό σηματοδότη για τους πεζούς, στέκονται στις διαβάσεις και καθυστερούν τα αυτοκίνητα, ή θέτουν τον εαυτό τους και άλλους χρήστες των οδών σε κίνδυνο.
Δείτε εδώ σε ποιες περιπτώσεις θα έχετε έως και 500 ευρώ πρόστιμο στο αυτοκίνητο
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) επιτρέπει πλέον τη διήθηση των μοτοσικλετών, δηλαδή την κίνηση ανάμεσα σε σταματημένα ή αργά κινούμενα οχήματα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
Ταχύτητα διήθησης: Η ταχύτητα της μοτοσικλέτας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 χλμ./ώρα κατά τη διήθηση.
Κατάσταση κυκλοφορίας: Η διήθηση επιτρέπεται όταν τα υπόλοιπα οχήματα είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από αυτήν της μοτοσικλέτας.
Απαγόρευση ελιγμών: Δεν επιτρέπονται οι απότομοι ελιγμοί ή το “ζιγκ-ζαγκ” ανάμεσα στα οχήματα κατά τη διήθηση, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Επιπλέον, τα δίκυκλα έχουν πλέον το δικαίωμα να προχωρούν μπροστά από τα αυτοκίνητα στα φανάρια και να περιμένουν στην πρώτη γραμμή για το πράσινο φως, με στόχο τη βελτίωση της ορατότητάς τους και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων.
Είναι σημαντικό οι οδηγοί μοτοσικλετών να τηρούν αυτές τις προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους και να αποφύγουν πιθανές κυρώσεις.
Δες εδώ όλες τις αλλαγές του νέου κώδικα οδικής κυκλοφορίας
Τα ηλεκτρικά πατίνια
Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά πατίνια, ο νέος ΚΟΚ τα διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες: αυτά που κινούνται με ταχύτητα μέχρι 6 χιλιομέτρων ανά ώρα και αυτά που έχουν δυνατότητα να αναπτύξουν ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα ανά ώρα. Για τα πρώτα η χαμηλότερη επιτρεπόμενη ηλικία οδήγησης είναι τα 12 έτη, ενώ για τα δεύτερα για άτομα από 15 ετών και άνω.
Σε κάθε περίπτωση, υπόκεινται πλέον στις διατάξεις του ΚΟΚ και προβλέπονται πρόστιμα για όλες τις κατηγορίες παραβάσεων, ακόμα και για τους ανήλικους, με την ευθύνη να βαραίνει τους γονείς, αλλά και τις εταιρείες ενοικίασης οχημάτων μικροκινητικότητας. Τα πρόστιμα του ΚΟΚ, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Μεταφορών, θα βεβαιώνονται σε χρήστες οχημάτων ηλικίας από 15 ετών και άνω.
Δες εδώ τι ορίζει για τα πατίνια ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας