Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Παρότι συνήθως δεν θεωρείται σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής. Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από δύσκολες, σπάνιες ή επώδυνες κενώσεις, με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται φούσκωμα ή πλήρης και να δυσκολεύεται να αδειάσει το έντερο.
Δείτε ακόμα: Οι super τροφές που καθαρίζουν το έντερο
Συνήθως, το έντερο αδειάζει λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, και οι κενώσεις μπορεί να είναι σκληρές και ξηρές, γεγονός που τις καθιστά επώδυνες.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ενδέχεται να αισθάνονται ότι το έντερο τους δεν αδειάζει πλήρως ή ότι πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να έχουν μια κένωση.
Νιώθετε έντονα την ανάγκη να πάτε τουαλέτα, αλλά τελικά δεν φτάνετε στον επιθυμητό στόχο; Δεν είστε μόνοι! Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του πεπτικού.
Σε γενικές γραμμές δυσκοίλιο χαρακτηρίζεται ένα άτομο που αφοδεύει λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και κάποιος που ενώ αφοδεύει τρεις φορές την ημέρα, έχει ατελείς κενώσεις, αίσθημα πίεσης και δυσφορία.
Η δυσκοιλιότητα προκαλεί φούσκωμα, αέρια και άλλες επιπλοκές, όπως οι αιμορροΐδες.
Αυξήστε τις φυτικές ίνες, πίνετε περισσότερα υγρά και λάβετε προβιοτικά για να βοηθηθείτε μακροπρόθεσμα.
Δείτε ακόμα: Το Νο1 λαχανικό «φάρμακο» για την υγεία του εντέρου
Αιτίες της δυσκοιλιότητας
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:
Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες: Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας, δεν ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.
Έλλειψη νερού: Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το σώμα μας απορροφά περισσότερο νερό από τα περιττώματα, καθιστώντας τα σκληρά και δύσκολα να περάσουν.
Καθιστικός τρόπος ζωής: Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του εντέρου και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
Αλλαγές στη ζωή: Τα ταξίδια, η αλλαγή ρουτίνας ή το άγχος μπορεί να επηρεάσουν την εντερική λειτουργία και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Χρήση φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα παυσίπονα (ειδικά τα οπιοειδή), τα αντιόξινα και τα διουρητικά, μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα.
Ιατρικές καταστάσεις: Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπόταση του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και οι νευρολογικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Δείτε ακόμα: Πώς τρώγοντας 7 τροφές θα σας ευγνωμονεί το έντερο σας
Πώς να νικήσεις τη δυσκοιλιότητα
Πιείτε κάτι ζεστό
Ένα όσο το δυνατόν πιο ζεστό ρόφημα, μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Τα ζεστά ροφήματα προκαλούν την περισταλτική κίνηση, δηλαδή συσπάσεις του εντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα την κίνηση του περιεχομένου του προς το ορθό.
Οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα, συμπεριλαμβανομένου του νερού, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις του εντέρου, αλλά για ταχύτερο αποτέλεσμα, πιείτε καφέ.
Έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές με καφεΐνη προκαλεί κατά 60% ισχυρότερες συσπάσεις του εντέρου από το ζεστό νερό και 23% πιο έντονες από τον καφέ χωρίς καφεΐνη.
Σχεδόν το 1/3 των ανθρώπων που πίνουν ζεστό καφέ, νιώθουν την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα μετά από 20 λεπτά.
Συνδυάστε τον καφέ σας με ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως ή βρόμη με ξηρούς καρπούς για ταχύτερο αποτέλεσμα.
Αλλάξτε στάση στην τουαλέτα
Ο τρόπος που κάθονται οι περισσότεροι άνθρωποι στην τουαλέτα, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι αιμορροΐδες.
Οι ειδικοί λένε ότι καθόμαστε λάθος στην λεκάνη όλη μας την ζωή. Ο σωστός τρόπος καθίσματος στην τουαλέτα είναι το «κάθισμα».
Όταν καθόμαστε σε μια σύγχρονη τουαλέτα τα γόνατά μας βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την κοιλιά μας, εμποδίζοντας την αφόδευση. Όταν όμως τα γόνατα βρίσκονται πιο κοντά στον κορμό αλλάζουν οι χωρικές σχέσεις των εντέρων και χαλαρώνουν οι μύες, διευκολύνοντας τις κενώσεις.
Μελέτη έδειξε ότι το βαθύ κάθισμα βοηθάει στη γρηγορότερη και πληρέστερη εκκένωση του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Για να το πετύχετε, χρησιμοποιήστε απλά ένα σκαμνάκι ή κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να σηκώσετε τα πόδια σας ψηλότερα από το έδαφος και να τα φέρετε πιο κοντά στην κοιλιά σας.
Ξυπνήστε νωρίτερα
Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πάτε στην τουαλέτα, επειδή το παχύ έντερο ενεργοποιείται πιο εύκολα.
Αν, όμως, πατάτε την αναβολή στο ξυπνητήρι, μεταθέτοντας το να σηκωθείτε από το κρεβάτι, αναβάλετε και τη διαδικασία κένωσης του εντέρου.
Αν λοιπόν θέλετε να πάτε τουαλέτα πριν φύγετε από το σπίτι, σηκωθείτε νωρίτερα από το συνηθισμένο για να έχετε χρόνο να χαλαρώσετε.
Φανταστείτε την τέλεια διαδικασία
Ακούγεται τρελό, αλλά αν φανταστείτε τον εαυτό σας να ολοκληρώνει με επιτυχία τη διαδικασία, μπορείτε να βοηθηθείτε.
Η συνεργασία μυαλού και σώματος μπορεί να χαλαρώσει την πυελική χώρα, που είναι πολύ σφιχτή σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Οι μύες της πυέλου συγκρατούν τα όργανα, όπως το έντερο και η ουροδόχος κύστη.
Φανταστείτε αυτή την περιοχή σαν ένα φράγμα που συγκρατεί το νερό. Αν ανοίξετε απαλά μία οπή, θα έχετε την επιθυμητή ροή.
Καθίστε στην τουαλέτα, εισπνεύστε βαθιά και ανακαλέστε στη μνήμη σας το αίσθημα ανακούφισης που παίρνετε μετά από μία επιτυχημένη επίσκεψη στην τουαλέτα.
Δυσκοιλιότητα – Μασάζ στο περίνεο
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες με τη συμμετοχή 100 πασχόντων από δυσκοιλιότητα, έδειξε ότι όσοι χρησιμοποίησαν την τεχνική ανέφεραν βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου και μεγαλύτερο αίσθημα ανακούφισης σε σύγκριση με όσους δεν την εφάρμοσαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η άσκηση πίεσης στο περίνεο βοηθά στη διάσπαση των περιττωμάτων και στη χαλάρωση του πρωκτικού σωλήνα, καθιστώντας ευκολότερη την κένωση.