Όσοι κάνουν συχνά ταξίδια γνωρίζουν πως με τον καιρό η βαλίτσα είναι γεμάτη από σημάδια φθοράς και βρωμιάς, αφού έχει ταξιδέψει για μήνες μέσα από τους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων και έχουν τοποθετηθεί στα ράφια των αεροπλάνων.
Τα αεροδρόμια είναι γεμάτα βακτήρια που παραμένουν στις επιφάνειες και εξαπλώνονται μέσω της επαφής με το δέρμα, συχνά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τις βαλίτσες;
Το καλύτερο θα ήταν να καθαρίζετε τις βαλίτσες σας μεταξύ των ταξιδιών. Ο καθαρισμός της βαλίτσας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, εστιάζοντας στις λαβές, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης σε ένα ταξίδι.
Καλό είναι ο καθαρισμός να γίνεται αμέσως μετά από ένα ταξίδι και όχι αργότερα. Αφήνοντας τις χειραποσκευές σας μολυσμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξηθεί η ανάπτυξη βακτηρίων και η πιθανότητα για δυσάρεστες οσμές.
Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των χειραποσκευών σας λάβετε υπόψη το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες και δοκιμάστε τον καθαρισμό σε μια μικρή επιφάνεια.
Οι χειραποσκευές χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Μαλακές και σκληρές βαλίτσες.
Οι μαλακές βαλίτσες είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά υλικά όπως νάιλον και πολυεστέρα.
Οι σκληρές βαλίτσες κατασκευάζονται από ελαφριά υλικά όπως πολυκαρμπονάτ και αλουμίνιο.
Αναλόγως, λοιπόν, με το υλικό της χειραποσκευής σας, καλό είναι να κάνετε μια δοκιμή σε ένα μικρό, μη εμφανές σημείο με κάθε καθαριστικό προϊόν που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά στη βαλίτσα σας.
Δείτε ακόμα: Ταξίδι: Τips για να χωρέσουν όλα στη βαλίτσα
Πώς να καθαρίσετε τις βαλίτσες με 6 κινήσεις
Θα χρειαστείτε:
Πανί μικροϊνών
Αντιμικροβιακά μαντηλάκια
Απολυμαντικό σπρέι
Μαγειρική σόδα
Σκούπα
Υγρό πιάτων
Οδηγίες καθαρισμού:
Καθαρισμός εξωτερικής επιφάνειας: Ξεκινήστε σκουπίζοντας την εξωτερική επιφάνεια της βαλίτσας σας με ένα υγρό πανί μικροϊνών για να απομακρύνετε επιφανειακούς λεκέδες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αντιμικροβιακά μαντηλάκια για απολύμανση. Για μαλακές βαλίτσες, αντικαταστήστε τα μαντηλάκια με απολυμαντικό σπρέι και πανί μικροϊνών. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και τις λαβές.
Απολύμανση τροχών: Με το ίδιο πανί μικροϊνών και απολυμαντικό σπρέι, καθαρίστε σχολαστικά τους τροχούς της βαλίτσας σας. Τρίψτε τις αυλακώσεις για να απομακρύνετε εντελώς τυχόν βακτήρια.
Πλύνετε τα χέρια σας: Αφού τελειώσετε με το εξωτερικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν προχωρήσετε στον εσωτερικό καθαρισμό. Αυτό αποτρέπει τη διασταυρωμένη μόλυνση.
Απορρόφηση οσμών με μαγειρική σόδα: Ενώ το εσωτερικό της βαλίτσας δεν λερώνεται τόσο όσο το εξωτερικό, χρειάζεται και αυτό καθαρισμό. Αφού αδειάσετε τη βαλίτσα, τοποθετήστε την οριζόντια και πασπαλίστε την εσωτερική επένδυση με μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να απορροφήσει τις οσμές όλο το βράδυ.
Απομάκρυνση σόδας και σκόνης με σκούπα: Την επόμενη μέρα, χρησιμοποιήστε τη σκούπα για να απομακρύνετε προσεκτικά τη μαγειρική σόδα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν κρυμμένες σκόνες.
Αφαίρεση λεκέδων με υγρό πιάτων: Για το τελικό στάδιο απολύμανσης, βρέξτε ένα πανί με νερό και υγρό πιάτων. Σκουπίστε απαλά την εσωτερική επιφάνεια για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σόδας ή επίμονους λεκέδες. Αφήστε τη βαλίτσα να αεριστεί για μερικές ώρες πριν την αποθηκεύσετε.
Δείτε ακόμα: Ταξίδι: Πώς να μειώσετε το κόστος με 10 τρόπους