Πώς να κάνεις αφαλάτωση στην καφετιέρα με 1 υλικό από την κουζίνα σου!

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ

Αν μπορούσαμε να επιλέξουμε το αγαπημένο μας σκεύος στην κουζίνα (και στο σπίτι όλο), αυτό είναι η καφετιέρα. Η πηγή της αγαπημένης μας μυρωδιάς σε όλο τον κόσμο.

Την ξεσκονίζουμε απ’έξω για να λάμπει και να αστράφτει και πλένουμε κάτω από τη βρύση το δοχείο του νερού. Αλλά είναι σαν να μην κάνουμε τίποτα επί της ουσίας.

Όπως όλα τα πράγματα στο σπίτι, έτσι και η μηχανή του καφέ θέλει καθάρισμα για να φύγουν κατακάθια και άλατα.

Ο βασικός καθαρισμός της καφετιέρας είναι η αφαλάτωση. Αν δεν καθαρίζουμε σε βάθος την καφετιέρα, έχεις μία από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων μέσα στο σπίτι σου. Και το καυτό νερό δεν αρκεί.

Δες  μέχρι πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε καθημερινά

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ

Γιατί πρέπει να κάνεις αφαλάτωση στην καφετιέρα

Καταρχάς, για τη γεύση του καφέ. Αν θέλεις να είναι γευστικός, πρέπει να καθαρίζεις σωστά την καφετιέρα. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι δημιουργείται μούχλα και μένουν άλατα μέσα. Επομένως, σηκώνουμε μανίκια και κάνουμε σωστή αφαλάτωση στην καφετιέρα, ανάλογα με το τι μέσα διαθέτουμε. Μπορείς να το κάνεις είτε με την ειδική σκόνη για αφαλάτωση που συνήθως βρίσκεις εκεί από όπου αγόρασες την καφετιέρα σου. Ή και με απλό ξιδάκι.

Αφαλάτωση με ξύδι

Το ξύδι αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις κατά των αλάτων της καφετιέρας. Φτιάξε ένα διάλυμα στο οποίο τα δύο τρίτα θα είναι νερό και το ένα τρίτο λευκό ξύδι. Ρίξ’ το στη δεξαμενή και ενεργοποίησε τη συσκευή, σαν να ετοιμάζεις έναν κανονικό καφέ. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις τη διαδικασία μια-δυο φορές μέχρι το υγρό να είναι ελαφρώς αδιαφανές, σημάδι ότι το διάλυμα εξαλείφει τα άλατα.

Υλικά που θα χρειαστείς:

Έτοιμο υγρό αφαλάτωσης ή λευκό ξύδι.
Νερό.

Βήματα για την αφαλάτωση

Διάβασε το εγχειρίδιο της καφετιέρας: Πολλές καφετιέρες έχουν συγκεκριμένες οδηγίες αφαλάτωσης. Εάν διαθέτεις το εγχειρίδιο, ακολούθησε τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας για να εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή συντήρηση της συσκευής.

Αδειάστε τη δεξαμενή νερού: Βγάλε το υπόλοιπο νερό από τη δεξαμενή της καφετιέρας.

Δημιούργησε το διάλυμα αφαλάτωσης:

Με ειδικό προϊόν αφαλάτωσης: Ανακάτεψε το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Με λευκό ξύδι: Αν δεν έχεις ειδικό προϊόν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα από ίσα μέρη νερού και λευκού ξιδιού. Για παράδειγμα, 50% νερό και 50% ξύδι.

Γέμισε τη δεξαμενή: Ρίξε το διάλυμα αφαλάτωσης ή το μείγμα ξιδιού στη δεξαμενή νερού της καφετιέρας.

Ξεκίνα την καφετιέρα: Άφησε την καφετιέρα να λειτουργήσει σαν να ετοιμάζεις καφέ, αλλά χωρίς καφέ μέσα. Άφησε το διάλυμα να περάσει μέσα από το σύστημα. Εάν υπάρχει επιλογή “καθαρισμού” ή “αφαλάτωσης” στην καφετιέρα, χρησιμοποίησέ την.

Άφησε το διάλυμα να δράσει: Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, άφησε την καφετιέρα να «ξεκουραστεί» για περίπου 15-30 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στο διάλυμα να απομακρύνει τα άλατα.

Ξαναβάλε νερό: Ξεπλένεις τη δεξαμενή και γεμίζεις με καθαρό νερό. Λειτούργησε την καφετιέρα δύο ή τρεις φορές με καθαρό νερό για να ξεπλύνεις το σύστημα και να απομακρυνθεί η μυρωδιά και η γεύση του ξιδιού ή του αφαλατικού.

Καθάρισε την καφετιέρα: Σκουπίζεις τη δεξαμενή νερού, το στόμιο και τις υπόλοιπες επιφάνειες με καθαρό πανί.

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ

Συχνότητα αφαλάτωσης

Η συχνότητα της αφαλάτωσης εξαρτάται από τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή σου και τη χρήση της καφετιέρας. Σε περιοχές με σκληρό νερό, η αφαλάτωση πρέπει να γίνεται περίπου μία φορά τον μήνα. Σε περιοχές με πιο μαλακό νερό, αρκεί κάθε 2-3 μήνες.

Με την τακτική αφαλάτωση, η καφετιέρα σου θα λειτουργεί αποδοτικότερα και θα διαρκέσει περισσότερο.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις τον τέλειο cold brew καφέ μόνος σου

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.