Cold brew καφές: Πως θα φτιάξεις σπίτι σου τoν τέλειο καφέ

Φτιάξε τον πιο τέλειο cold brew καφέ και απόλαυσέ τον στο μπαλκόνι σου

Cold brew καφές: Πως θα φτιάξεις σπίτι σου τoν τέλειο καφέ

Το ξέρω ότι και μόνο στο άκουσμα του ‘cold brew’ το μυαλό σου ταξιδεύει σε έναν περίεργο χιπστεροκαφέ που μάλλον χρειάζεται ιδιαίτερη τέχνη και λεπτό χειρισμό στην παρασκευή του, όμως πίστεψέ με, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Ο καφές αυτός δεν είναι τίποτα άλλο, από τον αγαπημένο σου καφέ φίλτρου σε μια πιο ραφιναρισμένη θα λέγαμε εκδοχή. Η ενστάλαξη γίνεται αργά, με νερό σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία, έτσι έχουμε ένα φινετσάτο αποτέλεσμα και έναν καφέ με γεμάτη γεύση και πλούσιο άρωμα στον οποίο θα μπορείς να διακρίνεις πολύ πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά του.

Να θυμάσαι όμως τον χρυσό κανόνα. Για να πιεις έναν πραγματικά καλό cold brew στο σπίτι σου, προτίμησε έναν μυρωδάτο καφέ φίλτρου (χοντροαλεσμένο) από το αγαπημένο σου γειτονικό, cool καφέ που ψάχνεται με το θέμα του καφέ και θέλει να διατηρεί την ποιότητά του σε υψηλά επίπεδα και όχι έναν καφέ του εμπορίου που θα βρεις σε κάθε σούπερ μάρκετ.

Ο καφές που βρίσκεται στα ράφια είναι εξαιρετικός, σε διαβεβαιώνω, άλλωστε θα επανέλθω και με σχετικές συνταγές, όμως στην περίπτωση του cold brew δώσε πάσα σε ένα φρεσκοαλεσμένο διαλεχτό χαρμάνι.

Παρακάτω η συνταγή για ένα μπουκάλι το οποίο γεμίζει 4-5 ποτήρια και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 1-2 ημέρες. Απολαμβάνεται με πάγο, αλλά και με λίγο γάλα αν θες, ανάλογα τα κέφια και τα γούστα.

Cold brew καφές

Συνταγή Cold brew καφές

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 12-15 ώρες

Υλικά

200 γρ. καφέ φίλτρου χοντροαλεσμένο (καλό είναι να επιλέξουμε μια αρκετά καλή ποιότητα καφέ)
1 L νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Πάγος για το σερβίρισμα

Cold brew καφές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Ρίχνουμε τον καφέ σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτουμε όλο το νερό.

2) Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα, κλείνουμε καλά το βάζο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12-15 ώρες.

3) Στερεώνουμε ένα πάνινο οικολογικό φίλτρο ή ένα χάρτινο φίλτρο καφέ σε ένα άλλο γυάλινο βάζο ή σε ένα σκεύος Chemex*.

4) Βγάζουμε από το ψυγείο το βάζο με το παγωμένο μείγμα καφέ και το ρίχνουμε σε δόσεις μέσα στο φίλτρο, μέχρι να έχουμε ένα διαυγές αποτέλεσμα στον καφέ μας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 1 ώρα.

5) Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα ή φυτικό ρόφημα της αρεσκείας μας.

*Γυάλινο σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου. Θα το βρεις σε διάφορα επιλεγμένα καφέ ή online.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.