Πώς να φτιάξεις τα πεντανόστιμα μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Είμαστε μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και ακόμα δεν πρόλαβες να φτιάξεις τα αγαπημένα μελομακάρονα; Ακόμα προλαβαίνεις

Πώς να φτιάξεις τα πεντανόστιμα μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μόλις λίγες ώρες μακριά και εσύ ακόμα δεν έχεις προλάβει να ετοιμάσεις τίποτα και το άγχος σε κατακλίζει;

Αν βλέπεις με φόβο το εγχείρημα «μελομακάρονα» από τα χεράκια σου, δεν έχεις παρά να τολμήσεις να δοκιμάσεις, να σηκώσεις τα μανίκια και να μπεις στην κουζίνα!

Δες βήμα-βήμα πόσο απλό είναι να φτιάξεις τα τέλεια μελομακάρονα ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Πώς να φτιάξεις τα πεντανόστιμα μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Υλικά

  • 300 γρ ηλιέλαιο
  • 170 γρ ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού- και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 8 γρ baking powder
  • 50 γρ κονιάκ
  • 730 γρ μαλακό αλεύρι
  • Κανέλα, γαρίφαλο
  • Τριμμένο καρύδι για το στόλισμα

Για το μέλωμα

  • 1,5 κιλό μέλι
  • 1 κιλό νερό

Δείτε ακόμα: Μελομακάρονα: Το γιαγιαδίστικο μυστικό για άπαιχτο σιρόπι

Πώς να φτιάξεις τα πεντανόστιμα μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το baking powder, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύετε καλά για να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτετε το αλεύρι και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να το ενσωματώσετε στα υπόλοιπα υλικά, κάνοντας γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει. Το ζητούμενο είναι να πάρετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

Στη συνέχεια, φτιάχνετε τα μελομακάρονα: παίρνετε λίγη ζύμη και κάνετε ένα μικρό «βαρελάκι» ή όποιο σχήμα επιθυμείτε.

Από πάνω, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα «τρίλιζας», με ένα πηρούνι ή ένα μαχαιράκι.

Βάζετε τα μελομακάρονα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο τους 175 βαθμούς και ψήνετε για μισή ώρα.

Από την προηγούμενη μέρα, έχετε ετοιμάσει το σιρόπι για να είναι κρύο όταν θα ρίξετε τα ζεστά μελομακάρονα. Το σιρόπι γίνεται πολύ απλά: ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μέλι, τα ζεσταίνετε και ανακατεύετε καλά, μέχρι να γίνουν σιρόπι (προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα).

Δείτε ακόμα: Το μυστικό για τραγανά μελομακάρονα όπως του ζαχαροπλαστείου

Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, και ενώ είναι ακόμα ζεστά, τα ρίχνετε λίγα λίγα στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι, τα γυρνάτε με μια μεγάλη κουτάλα 2-3 φορές και είναι έτοιμα!

Τα στρώνετε στην βάση της αρεσκείας σας, βάζοντας πρώτα μια στρώση καρύδι, και ρίχνετε από πάνω λίγο μέλι ακόμα αν θέλετε πιο δυνατή γεύση (αλλά και για να κολλήσει το καρύδι), και αρωματίζετε με λίγη έξτρα κανέλα, αν θέλετε.

Είμαστε σίγουροι πως μπορείς να τα καταφέρεις! Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε τους όλους να γλείφουν και τα δάχτυλά τους.

Καλά Χριστούγεννα!

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.