Το καρπούζι είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σχεδόν όλων μας και σπάνια λείπει από τα σπίτια το καλοκαίρι. Ωστόσο, πολλές φορές το καρπούζι που επιλέγουμε δεν είναι ιδανικό – μπορεί να είναι άνοστο ή υπερβολικά ζαχαρωμένο. Ακόμα και όταν είναι νόστιμο, αποτελεί ένα φρούτο που δημιουργεί μεγάλο food waste, αφού οι φλούδες του δεν τρώγονται.
Υπάρχουν όμως τρόποι να το αξιοποιήσουμε ολόκληρο, χωρίς να πετάξουμε τίποτα. Ακολουθούν δύο προτάσεις: μία για περίπτωση που το καρπούζι δεν είναι πολύ καλό και μία συνταγή για μαρμελάδα από τις φλούδες του.
Δείτε Πώς να φτιάξεις το δικό σου φυστικοβούτυρο
Μαρμελάδα με ολόκληρο καρπούζι (ψίχα και φλούδα)
Υλικά:
- 1 κιλό ψίχα καρπουζιού, χωρίς κουκούτσια, καλά στρυμμένη
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 ακέρωτο λεμόνι
- 1–2 φύλλα αρμπαρόριζας
Εκτέλεση:
Πλένουμε το καρπούζι και αφαιρούμε το σκούρο πράσινο εξωτερικό του μέρος. Κρατάμε το μαλακό πράσινο και την ψίχα. Κόβουμε την ψίχα σε μικρά κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Στύβουμε κάθε κομμάτι για να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και το βάζουμε σε μπολ. Ζυγίζουμε την ψίχα και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Στύβουμε μέσα το λεμόνι και αφήνουμε το μείγμα σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 3 ώρες να στραγγίσει.
Αδειάζουμε την ψίχα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την αρμπαρόριζα. Βράζουμε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, προσέχοντας να μην καραμελώσει. Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά για να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας τακτικά.

Όταν τα κομμάτια μαλακώσουν αλλά δεν λιώσουν, αφαιρούμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και τις λεμονόκουπες και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για να πάρει μία τελευταία βράση και να δέσει πλήρως. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν κολλάει ελαφρά στον πάτο ή φτάσει τους 105°C με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
Σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζοντας ερμητικά και αφήνοντας τα ανάποδα να κρυώσουν.
Μαρμελάδα μόνο από φλούδες καρπουζιού
Υλικά:
- 500 γρ. φλούδες καρπουζιού (μόνο το άσπρο μέρος)
- 400 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- Χυμός από 3 λεμόνια
Διαδικασία:
Είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε με ολόκληρο καρπούζι. Πλένουμε καλά και αφαιρούμε το εξωτερικό πράσινο μέρος με μαχαίρι ή τρίφτη. Κόβουμε την ψίχα για μελλοντική χρήση και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος των φλούδων.
Δείτε Πώς να διπλώνετε ρούχα εύκολα με τη μέθοδο της τσέπης
Κόβουμε τις φλούδες σε μικρούς κύβους και τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τα φύλλα αρμπαρόριζας και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσουν έως ότου γίνουν διάφανες και μαλακές. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσουν. Προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Πώς ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη
Παραδοσιακός τρόπος: Βάζουμε μία κουταλιά μαρμελάδα σε πιατάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Αν χωρίζοντας τη μαρμελάδα με το κουτάλι δεν τρέχουν υγρά, τότε έχει δέσει.
Με θερμόμετρο: Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν φτάσει στους 105°C.













