Σου έχει τύχει να πλύνεις τα πιάτα και αντί για άρωμα καθαριότητας, να μένει στα χέρια σου μια περίεργη, «ξινή» μυρωδιά;
Το σφουγγάρι σου σε προδίδει. Όχι επειδή είναι παλιό απαραίτητα, αλλά γιατί κρατάει υγρασία και βακτήρια – και αυτά δεν αστειεύονται.
Η άσχημη μυρωδιά είναι προειδοποίηση. Σημαίνει ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μούχλα ή μικρόβια που όχι μόνο μυρίζουν αλλά μεταφέρονται και στα σκεύη σου.
Δες πώς να καθαρίσεις, να απολυμάνεις και να διατηρείς τα σφουγγάρια σου καθαρά – με απλά, φυσικά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι.
Δείτε ακόμα: 4 λόγοι για να πετάξεις τώρα το σφουγγαράκι της κουζίνας
Πώς να εξαφανίσεις την άσχημη μυρωδιά από τα σφουγγάρια κουζίνας – Γρήγορα, φυσικά και χωρίς κόπο
1. Ξίδι & νερό – Η λύση της γιαγιάς (και της χημείας)
Μούλιασε το σφουγγάρι σου για 5-10 λεπτά σε ένα μπολ με ξίδι (λευκό κατά προτίμηση). Το ξίδι σκοτώνει βακτήρια και εξουδετερώνει μυρωδιές.
Μην ξεπλύνεις αμέσως. Άφησέ το να στεγνώσει φυσικά.
2. Μαγειρική σόδα – Το φυσικό «αποσμητικό»
Ρίξε 1 κουταλιά σόδα πάνω στο σφουγγάρι
Τρίψ’ το ελαφρώς και άφησέ το για 5 λεπτά
Ξέπλυνε με ζεστό νερό
Η σόδα τραβάει τη μυρωδιά και εξουδετερώνει την υγρασία που την προκαλεί.
3. Βραστό νερό με λεμόνι – Καθάρισμα & άρωμα μαζί
Βράσε νερό με χυμό από 1 λεμόνι
Ρίξ’ το σε ένα μπολ και βούτηξε το σφουγγάρι
Μούλιασε για 10 λεπτά
Ο συνδυασμός θερμότητας και οξύτητας σκοτώνει μικρόβια και αφήνει δυνατή αίσθηση φρεσκάδας.
4. Στον φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή!)
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους (αν το σφουγγάρι δεν έχει μεταλλικά μέρη):
Βρέξε το σφουγγάρι με νερό
Βάλε το για 1 λεπτό στα μικροκύματα
Άφησέ το να κρυώσει πριν το πιάσεις!
Μελέτες δείχνουν ότι αυτό σκοτώνει το 99% των βακτηρίων.
5. Στέγνωμα = πρόληψη μυρωδιάς
Μην αφήνεις το σφουγγάρι μέσα στον νεροχύτη
Τοποθέτησέ το όρθιο ή κρεμασμένο για να στραγγίζει
Κράτα πάντα δεύτερο σφουγγάρι και εναλλάσσεις κάθε 2-3 ημέρες
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα πιάτα με σφουγγάρι
Σφουγγάρια κουζίνας: Πότε να τα πετάξεις χωρίς τύψεις
Αν:
Έχει σχιστεί ή έχει χάσει το σχήμα του
Μυρίζει έντονα ακόμα και μετά τον καθαρισμό
Έχει μαυρίσει στις άκρες
Τότε ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.
Δείτε ακόμα: Γιατί να βάλεις ένα σφουγγάρι στο πλυντήριο ρούχων
Τα σφουγγάρια κουζίνας είναι χρήσιμα – αλλά και επικίνδυνα όταν τα αφήνουμε στην τύχη τους. Μια μικρή συνήθεια καθαρισμού κάθε 2-3 μέρες αρκεί για να κρατάς τα μικρόβια μακριά και την κουζίνα σου καθαρή.