Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι εστία μικροβίων: Ο Νο1 τρόπος να το απολυμάνετε (και 3 εναλλακτικές)

Νομίζετε ότι καθαρίζετε τα πιάτα, αλλά μήπως απλά μεταφέρετε βακτήρια; Ειδικοί δοκίμασαν όλες τις μεθόδους καθαρισμού σφουγγαριών και βρήκαν τον νικητή.

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι εστία μικροβίων: Ο Νο1 τρόπος να το απολυμάνετε (και 3 εναλλακτικές)

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ο “αφανής ήρωας” του σπιτιού, αλλά είναι και το αντικείμενο που συγκεντρώνει τα περισσότερα μικρόβια (ναι, περισσότερα και από το κάθισμα της τουαλέτας!).

Υπάρχουν πολλά “κόλπα της γιαγιάς” και hacks στα social media, αλλά ποιο δουλεύει πραγματικά; Το Ινστιτούτο Good Housekeeping σε συνεργασία με εργαστήρια αναλύσεων, έκαναν το τεστ για εμάς και τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα.

Καθαρισμός και απολύμανση σφουγγαριού κουζίνας
Ακόμα και αν φαίνεται καθαρό, το σφουγγάρι χρειάζεται απολύμανση μία φορά την εβδομάδα.

Ο Απόλυτος Νικητής: Το Διάλυμα Χλωρίνης

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι σκοτώσατε τα πάντα, αυτή είναι η μέθοδος. Στις δοκιμές, εξόντωσε το 99,9% των τριών βασικών στελεχών βακτηρίων.

🧪 Η Συνταγή:

1. Αναμείξτε 3/4 της κούπας χλωρίνη σε περίπου 4 λίτρα νερό (ένα κουβά).

2. Βυθίστε το σφουγγάρι στο μείγμα και αφήστε το για 5 λεπτά.

3. Ξεπλύνετε καλά με νερό. Τέλος!

3 Εναλλακτικές (Αν δεν θέλετε χλωρίνη)

Αν η χλωρίνη σας φαίνεται “βαριά”, υπάρχουν άλλοι τρεις τρόποι που πλησιάζουν πολύ σε αποτελεσματικότητα:

1. Ο Φούρνος Μικροκυμάτων (Το Γρήγορο)

Σκοτώνει επίσης το 99,9% των μικροβίων μέσω της θερμότητας.

  • Προσοχή: Το σφουγγάρι πρέπει να είναι ΠΟΛΥ ΒΡΕΓΜΕΝΟ. Αν είναι στεγνό, μπορεί να πάρει φωτιά!
  • Βρέξτε το καλά (με περίπου μισή κούπα νερό).
  • Βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό (αν είναι σφουγγάρι-σύρμα) ή 2 λεπτά (αν είναι απλό σφουγγάρι κυτταρίνης) στο δυνατό.

2. Το Πλυντήριο Πιάτων (Το Εύκολο)

Απλά βάλτε το σφουγγάρι μαζί με τα πιάτα σας. Για να σκοτώσει το 99,9% των μικροβίων, πρέπει να επιλέξετε πρόγραμμα που περιλαμβάνει “στεγνωτήριο” (heated dry) ή πολύ υψηλή θερμοκρασία.

3. Το Ξίδι (Το Οικολογικό)

Αυτή η μέθοδος σκότωσε το 99,6% των βακτηρίων. Δεν είναι τέλειο, αλλά είναι αρκετά καλό και φυσικό.

  • Μουλιάστε το σφουγγάρι σε καθαρό λευκό ξίδι (χωρίς να το αραιώσετε με νερό) για 5 λεπτά.
  • Ξεπλύνετε καλά.

Πότε πρέπει να το πετάξετε; (Ο Κανόνας)

Όσο καλά και να το καθαρίζετε, το σφουγγάρι δεν ζει για πάντα. Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί:

«Πρέπει να απολυμαίνετε το σφουγγάρι σας εβδομαδιαία και να το πετάτε στα σκουπίδια κάθε 2 με 3 εβδομάδες, ανάλογα με τη χρήση.»

Αν αρχίσει να μυρίζει άσχημα ή να διαλύεται, πετάξτε το αμέσως. Η μυρωδιά είναι σημάδι ότι τα βακτήρια έχουν κάνει… πάρτι.

Πηγή: Good Housekeeping Institute & EMSL Analytical Testing Lab.

Δήμητρα Ιωαννίδη - Συντάκτρια Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας
Φιλόλογος και Συντάκτρια Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας στο E-HowTo.gr. Εξειδικεύεται στη δημιουργία οδηγών για Zero Waste, Ανακύκλωση και Εξοικονόμηση Ενέργειας. Η αρθρογραφία της τεκμηριώνεται από διεθνείς οργανισμούς (UNEP, EEA, WHO), μετατρέποντας σύνθετα οικολογικά ζητήματα σε απλές λύσεις για το σπίτι.