...

4 λόγοι για να πετάξεις τώρα το σφουγγαράκι της κουζίνας

Τι κρύβεται μέσα στο σφουγγαράκι της κουζίνας;

σφουγγάρι

Τα σφουγγαράκια της κουζίνας είναι ένα από τα πιο κοινά αντικείμενα στο σπίτι – και ταυτόχρονα από τα πιο βρώμικα.

Αν και είναι φαινομενικά χρήσιμα για το πλύσιμο πιάτων, τα κλασικά σφουγγαράκια του νεροχύτη κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την υγιεινή του σπιτιού μας.

1. Ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια

Το υγρό, πορώδες περιβάλλον ενός σφουγγαριού είναι ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σφουγγάρι της κουζίνας μπορεί να περιέχει περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Έρευνα του 2017 στο Scientific Reports έδειξε ότι τα κοινά σφουγγάρια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων μικροοργανισμών, όπως:

Escherichia coli (E. coli)

Salmonella

Klebsiella

Moraxella osloensis (προκαλεί κακοσμία)

Τα βακτήρια αναπτύσσονται μέσα στους μικροπόρους του σφουγγαριού, ειδικά αν δεν στεγνώνει επαρκώς.

Δες εδώ πώς να απολυμάνεις την οδοντόβουρτσα

σφουγγάρι

2. Δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά

Πολλοί προσπαθούν να απολυμάνουν τα σφουγγάρια με μικροκύματα ή βραστό νερό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πλήρως αποτελεσματικό:

Τα βακτήρια που επιβιώνουν μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά.

Το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων ενέχει κίνδυνο φωτιάς αν το σφουγγάρι περιέχει μεταλλικά ίχνη ή είναι στεγνό.

Οι απολυμαντικές ουσίες (όπως χλωρίνη) δεν εισχωρούν σε όλους τους πόρους.

Στην πράξη, δεν υπάρχει ασφαλής και πλήρως αποτελεσματικός τρόπος απολύμανσης των σφουγγαριών.

3. Μολύνουν πιάτα και επιφάνειες

Όταν χρησιμοποιείς ένα σφουγγάρι που ήδη έχει βακτήρια για να «καθαρίσεις» ένα πιάτο, το αποτέλεσμα είναι διασπορά μικροβίων σε όλη την επιφάνεια. Δηλαδή:

Αντί να απολυμαίνεις, μολύνεις ξανά.

Το ίδιο ισχύει και για πάγκους κουζίνας ή επιφάνειες κοπής.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων, ειδικά αν έχει προηγηθεί επεξεργασία ωμών τροφίμων (π.χ. κρέας ή αυγά).

4. Αλλάζουν σύνθεση και γίνονται τοξικά με τον χρόνο

Πολλά κλασικά σφουγγαράκια είναι φτιαγμένα από συνθετικά πολυμερή, όπως πολυουρεθάνη, που:

Φθείρονται και διασπώνται με τη χρήση.

Ενδέχεται να απελευθερώνουν μικροπλαστικά στο νερό.

Δεν είναι βιοδιασπώμενα, άρα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

σφουγγάρι

Εναλλακτικές λύσεις

Αντί για τα κοινά σφουγγάρια, μπορείς να επιλέξεις πιο υγιεινές, οικολογικές και ασφαλείς επιλογές:

Βούρτσες με ξύλινη λαβή και ανταλλακτικό κεφάλι

Δεν κρατούν υγρασία.

Πλένονται και απολυμαίνονται εύκολα.

Ανθεκτικές και μακράς διάρκειας.

Πανάκια από μικροΐνες

Πλένονται στο πλυντήριο.

Στεγνώνουν γρήγορα.

Απομακρύνουν λίπη και βρωμιά χωρίς απορρυπαντικά.

Πανάκια από βαμβάκι ή σουηδικά πανιά (Swedish Dishcloths)

Φυσικά υλικά.

Βιοδιασπώμενα.

Απορροφητικά και κατάλληλα για πολλές χρήσεις.

Σφουγγάρια από λούφα (Φυσική ίνα)

Φυσικό, φυτικό προϊόν.

Στεγνώνουν γρήγορα και δεν κρατούν βακτήρια.

Κομποστοποιούνται στο τέλος της ζωής τους.

Συμβουλές υγιεινής αν επιμένεις να χρησιμοποιείς σφουγγάρι

Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, ακολούθησε βασικούς κανόνες ασφαλείας:

Χρησιμοποίησε διαφορετικό σφουγγάρι για τα πιάτα και τον νεροχύτη.

Αντικατάστησέ το κάθε 5-7 ημέρες.

Στύβει το καλά μετά από κάθε χρήση και άφησέ το να στεγνώσει τελείως.

Πλύνε το συχνά στο πλυντήριο πιάτων (στη ζεστή πλύση) ή σε βραστό νερό.

Το ταπεινό σφουγγαράκι της κουζίνας λοιπόν είναι στην πραγματικότητα ένας βιολογικός βόμβος μικροβίων. Αν θέλεις ένα πιο καθαρό, υγιεινό και οικολογικό σπίτι, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις το κλασικό σφουγγάρι και να στραφείς σε ασφαλέστερες εναλλακτικές.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Warren Phillips (@nontoxicdad)

Δες εδώ γιατί τα σφουγγαράκια της κουζίνας υπάρχουν σε τοσα διαφορετικά χρώματα και τι κάνει το καθένα

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet