Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα;

Ο απόλυτος εφιάλτης

Περιεχόμενα

Αδιαμφισβήτητα η γαστρεντερίτιδα αποτελεί έναν εφιάλτη, ιδίως για όσους έχουν παιδιά, αφού πρόκειται για ιό που κολλάει πολύ εύκολα και ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε είναι να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα την περίοδο έξαρσης της νόσου, δηλαδή από τον Oκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, και φυσικά να αποφεύγετε όποιον ξέρετε πως νοσεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για τη συντριπτική πλειοψηφία η γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί σοβαρό νόσημα και οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως χωρίς περαιτέρω προβλήματα υγείας.

Παρόλα αυτά, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία.

Δείτε ακόμα: Τα 8 must μυστικά για να ρίξεις τον πυρετό με φυσικό τρόπο

Γαστρεντερίτιδα: Τα συμπτώματα

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία ιδιαιτέρως δυσάρεστη κατάσταση, αφού τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι οι εμετοί και οι διάρροιες.

Οι ασθενείς ενδέχεται ακόμα να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα χαμηλό πυρετό (δέκατα).

Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας διαρκούν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε το νόσημα. Στις περισσότερες φορές, όμως, διαρκούν περίπου 48 ώρες.

Δείτε ακόμα: Πάλι γρίπη; Πώς να μην αρρωσταίνεις τόσο συχνά

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Πρέπει να επισημανθεί πως οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες μέχρι και για 72 ώρες και μία μικρή ποσότητα ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος.

Η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε από ένα άτομο με γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Συνήθης τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι και η κατανάλωση ωμών οστρακοειδών, που έχουν αλιευθεί από μολυσμένα με λύματα νερά.

Το πόσιμο νερό μπορεί, επίσης, να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών.

Επιπλέον, η επαφή με κόπρανα ή εμέσματα ασθενών, η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται σε επεισόδια εμέτου μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση ενός ατόμου.

Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Συνεπώς, μπορεί να κολλήσετε:

-Αν δεν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής

-Από μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένο νερό ή βρώμικα μαγειρικά σκεύη

-Ακουμπώντας σε επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία.

-Αν έρθετε σε άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή είναι σε περίοδο ανάρρωσης

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Exit mobile version