Πώς με πρόσχημα τον ΕΝΦΙΑ αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Μεγάλη προσοχή: Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο λεπτό

Περιεχόμενα

Δεν έχουν τέλος τα ύποπτα μηνύματα που αποστέλλονται σε χρήστες, τα οποία ισχυρίζονται ότι αφορούν επιστροφές φόρων.

Τα κακόβουλα αυτά μηνύματα περιλαμβάνουν έναν σύνδεσμο, ο οποίος εάν πατηθεί οδηγεί τον χρήστη σε ιστοσελίδα που συλλέγει προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες για επιτήδειους.

Πώς με πρόσχημα τον ΕΝΦΙΑ αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Προκειμένου το μήνυμα να φαίνεται έγκυρο, οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ονομασία «ENFIA», θέλοντας να πείσουν τους παραλήπτες πως πρόκειται για επίσημο μήνυμα.

Το μήνυμα προτρέπει τους χρήστες να πατήσουν τον σύνδεσμο, ώστε να μπορέσουν να δουν τα στοιχεία της επιστροφής φόρου.

Εάν ο χρήστης την πατήσει και ανοίξει τον σύνδεσμο, μεταφέρεται σε ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί να μοιάζει είτε με την επίσημη πλατφόρμα του gov είτε με την ιστοσελίδα e-banking κάποιας τράπεζας και έτσι οι απατεώνες καταφέρνουν να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Δείτε ακόμα: Προσοχή απάτη! Έτσι αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Επίσημη ανακοίνωση για παραπλανητικά μηνύματα SMS (Smishing)

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση κακόβουλων ενεργειών με την αποστολή παραπλανητικών SMS σε κινητά τηλέφωνα με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων τραπεζικών καρτών.

Τα μηνύματα αυτά:

-Φαίνεται ότι προέρχονται από την ΑΑΔΕ ή άλλους επίσημους φορείς, όπως το gov.gr.

-Ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης δικαιούται επιδότηση ή επιστροφή φόρου.

-Περιέχουν σύνδεσμο που οδηγεί σε πλαστή ιστοσελίδα και ενθαρρύνουν τον χρήστη να τον πατήσει.

-Εάν ο παραλήπτης ακολουθήσει τον σύνδεσμο, κινδυνεύει να εκτεθεί σε σοβαρά προβλήματα ασφαλείας ή να αποκαλύψει προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία στους επιτήδειους. Συνιστάται στους πολίτες να μην πατούν σε κανέναν σύνδεσμο και να διαγράφουν άμεσα τα μηνύματα αυτά.

Η ΑΑΔΕ τονίζει ότι:

Δεν ζητά από τους πολίτες να αποκαλύπτουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως ΑΦΜ, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή κωδικούς) μέσω SMS ή email.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ μόνο μέσω της διεύθυνσης myaade.gov.gr, ή της ιστοσελίδας www.aade.gr ή της επίσημης εφαρμογής myAADEapp.

Για συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια στις ψηφιακές συναλλαγές, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ενότητα «Ασφάλεια Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συναλλαγών» στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου παρέχονται κατευθύνσεις για την προστασία από smishing και phishing επιθέσεις.

Δείτε ακόμα: Τι είναι το bot και οι crawlers

Exit mobile version