Πώς η πιο απλή καθημερινή συνήθεια σου ανεβάζει τη χοληστερίνη

Μια χημική ουσία που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την χοληστερίνη

Μακιγιάζ: 3 προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από κάθε νεσεσέρ

Μια χημική ουσία που βρίσκεται στο νερό της βρύσης και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται και για αυξημένη χοληστερίνη, σύμφωνα με μελέτη.

Πρόκειται για την ουσία υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ, που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό σε προϊόντα όπως τηγάνια και συσκευασίες τροφίμων και είναι ένα από τα PFAS, τα οποία παραμένουν τόσο στο περιβάλλον όσο και στο σώμα των ανθρώπων για χρόνια χωρίς να διασπώνται.

Δείτε ακόμα: Πώς θα ρίξετε χοληστερίνη και σάκχαρο τρώγοντας αυτά τα 3 όσπρια

Πώς η πιο απλή καθημερινή συνήθεια σου ανεβάζει τη χοληστερίνη

Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν πως η ουσία αυτή -η οποία έχει ανιχνευτεί στο νερό βρύσης- θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες τάισαν ποντίκια με διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, αντίστοιχη με αυτή που καταναλώνει ο μέσος σύγχρονος Αμερικανός, και με πόσιμο νερό που περιείχε διάφορα επίπεδα υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος.

Τα τρωκτικά τρέφονταν με νερό με δόσεις υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος που κυμαίνονταν από 0,5, 1,4 ή 6,2 mg ανά λίτρο, για 14 εβδομάδες, ώστε να επιτευχθεί ένα επίπεδο έκθεσης που είχε καταγραφεί προηγουμένως στους ανθρώπους.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με τη μεσαία και την υψηλότερη ποσότητα της χημικής ουσίας παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα και το συκώτι – του τύπου που συνδέεται περισσότερο με κινδύνους για την υγεία και συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη.

Δείτε ακόμα: 5 συμβουλές για το πώς να τρώτε λιγότερα μικροπλαστικά

Πώς η πιο απλή καθημερινή συνήθεια σου ανεβάζει τη χοληστερίνη

Βέβαια, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το βράσιμο του νερού ή η χρήση μιας απλής κανάτας φιλτραρίσματος που διατίθενται συνήθως στα καταστήματα, μειώνει τη συγκέντρωση PFAS στο νερό έως και 90%.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις συγκεκριμένς χημικές ουσίες αυξάνονται εδώ και χρόνια και, ενώ ορισμένες έχουν απαγορευτεί σε κάποιες χώρες, αλλού εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως.

Βρίσκονται σε ένα πλήθος αντικειμένων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, χαλιά, χρώματα, έως είδη υγιεινής και προϊόντα περιόδου.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε ξανά τα πλαστικά μπουκάλια νερού

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.