Μπορεί να μην τη βλέπεις πάντα, αλλά είναι παντού: στους πνεύμονες, στα φίλτρα, στους αισθητήρες του αυτοκινήτου. Η αφρικανική σκόνη είναι ένας από τους πιο ύπουλους και παραγνωρισμένους εχθρούς της καθημερινότητας – και όχι μόνο για την υγεία μας.
Κατά τους θερινούς μήνες, τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων ταξιδεύουν από τη Σαχάρα προς την Ελλάδα, φτάνοντας σε κάθε γωνιά της πόλης και… του αυτοκινήτου μας.
Δείτε ακόμα: Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι και πώς να προστατευθείς
Όμως δεν πρόκειται απλώς για μια ενοχλητική «ομίχλη». Η αφρικανική σκόνη μειώνει την ορατότητα, φθείρει κρίσιμα εξαρτήματα, παραπλανά τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και επιβαρύνει το κλιματιστικό, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης και πτώση της άνεσης.
Και αυτό, σε συνδυασμό με την ήδη δύσκολη οδήγηση στην πόλη ή στον αυτοκινητόδρομο, δημιουργεί συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα οδηγών και επιβατών.
Η παρουσία της σκόνης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου προκαλεί δυσφορία και αλλοιώνει την απόδοση του κλιματισμού καθώς το φίλτρο κατακρατεί τους ρύπους πιο δύσκολα, ειδικά αν είναι ήδη φραγμένο. Ο κλιματισμός πιέζεται για να διατηρήσει μια υποφερτή θερμοκρασία, καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο και καταπονώντας το σύστημα.
Ο τακτικός έλεγχος και η αλλαγή του φίλτρου είναι απαραίτητα, διαφορετικά, η ποιότητα του αέρα στην καμπίνα πέφτει αισθητά.
Δείτε ακόμα: Φίλτρα αέρα αυτοκινήτου: Πώς θα τα αλλάξετε μόνοι σας
Πώς η αφρικανική σκόνη «πνίγει» το αυτοκίνητό σου και σε βάζει σε κίνδυνο
Επιπλέον, η αφρικανική σκόνη μειώνει και την ορατότητα ιδίως νωρίς το πρωί ή κατά το σούρουπο όπου η σκόνη αιωρείται χαμηλά, δημιουργώντας μια αίσθηση παρατεταμένης ομίχλης.
Αυτές τις ώρες, κάθε απόφαση πίσω από το τιμόνι είναι καίρια. Η χρήση των προβολέων ομίχλης και η διατήρηση χαμηλής ταχύτητας αποτελούν κρίσιμες κινήσεις.
Η σκόνη επικάθεται σε παρμπρίζ, φώτα, κάμερες και αισθητήρες, δημιουργώντας ένα λεπτό, σχεδόν αόρατο στρώμα που παραπλανά τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Η υποβοήθηση στάθμευσης, το αυτόματο φρενάρισμα ή η αναγνώριση πεζών ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά – και σε μια κρίσιμη στιγμή, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες.
Ο τακτικός καθαρισμός με νερό και μαλακά υλικά είναι αναγκαίος, καθώς το σκούπισμα με στεγνό πανί ενδέχεται να προκαλέσει φθορά στη βαφή.
Το λεπτό στρώμα σκόνης που φαίνεται ακίνδυνο, στην πραγματικότητα δρα σαν γυαλόχαρτο και μπορεί να αφήσει μικρογρατζουνιές στο βερνίκι.
Το πλύσιμο με άφθονο νερό και η αποφυγή στεγνού καθαρισμού είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος απομάκρυνσης της σκόνης.
Δείτε ακόμα: Με αυτό το hack δεν θα θολώσουν ξανά τα τζάμια του αυτοκινήτου!