...

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι και πώς να προστατευθείς

Επέστρεψε πάλι αυτές τις ημέρες η αφρικανική σκόνη. Πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο αυτό;

αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη είναι ένας τύπος αέρα που περιέχει σκόνη και αερολύματα, τα οποία προέρχονται κυρίως από την έρημο Σαχάρα στην Αφρική. Αυτή η σκόνη μεταφέρεται μέσω των ανέμων και ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις, καλύπτοντας περιοχές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τα νησιά του Ατλαντικού.

Η αφρικανική σκόνη σχηματίζεται κυρίως όταν οι ισχυροί άνεμοι στη Σαχάρα σηκώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια άμμου και χώματος στον αέρα. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να περιέχουν οργανικά και ανόργανα υλικά, όπως αλάτι, άργιλο, ανθρακικό ασβέστιο και άλλα, και είναι τόσο μικρά που μπορούν να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πηγή τους.

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, ειδικά όταν η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα είναι υψηλή. Αν και η σκόνη αυτή συνήθως περιέχει φυσικά υλικά, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα για την υγεία μας.

Δες εδώ πώς δεν θα υποφέρεις αν πάσχεις από αλλεργική ρινίτιδα

αφρικανική σκόνη

Γιατί είναι επικίνδυνη;

Αναπνευστικά προβλήματα:

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισπνευθούν και να φτάσουν στους πνεύμονες. Αυτά τα σωματίδια, που περιλαμβάνουν άμμο, σκόνη και άλλες ακαθαρσίες, μπορούν να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Άτομα με άσθμα, αλλεργίες ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – ΧΑΠ) είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης.

Ερεθισμός του δέρματος και των ματιών:

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμό ή φαγούρα στα μάτια και το δέρμα. Όταν η σκόνη έρχεται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή ερεθισμούς. Επιπλέον, ο ερεθισμός στα μάτια μπορεί να επιδεινωθεί για εκείνους που έχουν ήδη ευαισθησία ή αλλεργίες.

Επιπτώσεις στις καρδιοαγγειακές παθήσεις:

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης μπορεί να επιβαρύνει το καρδιοαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Επιπτώσεις στα παιδιά και τους ηλικιωμένους:

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο και η αναπνευστική τους ικανότητα λιγότερο ανθεκτική.

Αλλεργικές αντιδράσεις:

Η αφρικανική σκόνη περιέχει αλλεργιογόνα όπως γύρη ή μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, με συμπτώματα όπως φτάρνισμα, καταρροή, ή ακόμη και δύσπνοια.

Μολύνσεις:

Σε κάποιες περιπτώσεις, η σκόνη μπορεί να περιέχει μικροβιακά ή ιογενή σωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος ή άλλες ασθένειες.

Δες εδώ πώς επιδρούν οι καθαριστές αέρα στις αλλεργίες

αφρικανική σκόνη

Πώς να προστατευτείς

Για να προστατευτείς από την αφρικανική σκόνη, μπορείς να ακολουθήσεις μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τις επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητά σου:

Αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων:

Μείωσε τις εξωτερικές δραστηριότητες κατά τις ημέρες που η σκόνη είναι έντονη, ειδικά αν έχεις αναπνευστικά προβλήματα (όπως άσθμα ή αλλεργίες). Εάν χρειαστεί να βγεις έξω, προσπάθησε να το κάνεις σε ώρες που η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο πυκνή από σκόνη, συνήθως μετά το μεσημέρι όταν οι άνεμοι μειώνονται.

Χρήση προστασίας για την αναπνοή:

Φόρεσε μάσκα: Μια υφασμάτινη ή ιατρική μάσκα (π.χ. N95 ή KN95) μπορεί να βοηθήσει στο να περιορίσεις την εισπνοή των μικρών σωματιδίων της σκόνης. Εάν έχεις προβλήματα αναπνοής ή άσθμα, συνεννοήσου με τον γιατρό σου για τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Κλείσιμο παραθύρων και θυρών:

Κλείσε τα παράθυρα και τις πόρτες στο σπίτι για να αποτρέψεις την είσοδο σκόνης στον εσωτερικό χώρο.
Χρησιμοποίησε κλιματιστικό ή ανεμιστήρα για να διατηρήσεις την άνεση στο σπίτι χωρίς να αφήνεις την σκόνη να εισέλθει.

Φιλτράρισμα του αέρα:

Χρησιμοποίησε καθαριστήρα αέρα (air purifier) με φίλτρα HEPA, ο οποίος μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σκόνης στον αέρα και να προστατεύσει τα αναπνευστικά σου συστήματα. Καθάρισε τα φίλτρα του κλιματιστικού ή του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι συχνά για να μειώσεις τη σκόνη στον εσωτερικό χώρο.

Ενυδάτωση και φροντίδα του δέρματος:

Πίνε αρκετό νερό για να ενυδατώνεις το σώμα σου και να διευκολύνεις την απομάκρυνση της σκόνης από το σύστημά σου. Χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες και lip balm για να προστατεύσεις το δέρμα και τα χείλη από την ξηρότητα που μπορεί να προκαλέσει η σκόνη.

Προστασία των ματιών:

Αν το άνοιγμα των παραθύρων είναι αναγκαίο, φόρεσε γυαλιά ηλίου ή προστατευτικά γυαλιά για να αποτρέψεις την επαφή της σκόνης με τα μάτια. Κράτησε τα μάτια σου καθαρά και αν νιώσεις ερεθισμό, ξέπλυνε τα με καθαρό νερό ή χρησιμοποίησε ειδικά σταγόνες για τα μάτια.

Καθαρισμός του χώρου και του σώματος:

Μετά την έξοδο από εξωτερικούς χώρους, καθάρισε το σώμα και τα ρούχα σου από τη σκόνη (πλύνε τα χέρια, το πρόσωπο, τα πόδια και άλλα εκτεθειμένα μέρη). Χρησιμοποίησε υγρές πετσέτες ή μαντηλάκια για να καθαρίσεις τη σκόνη που έχει απορροφηθεί από το δέρμα σου.

Παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα:

Παρακολούθησε τις προγνώσεις και τις ειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σου, ώστε να γνωρίζεις πότε αναμένονται έντονα φαινόμενα αφρικανικής σκόνης και να προγραμματίσεις τις δραστηριότητές σου αναλόγως.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο των αρνητικών επιπτώσεων από την αφρικανική σκόνη και να προστατεύσεις την υγεία σου, ειδικά σε περιόδους που η συγκέντρωση σκόνης είναι υψηλή.

Δες εδώ τα 14 πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα

 

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.