Ποιες παραλίες έχασαν τη γαλάζια σημαία 2024

Έπειτα από απροειδοποίητους ελέγχους

Ποιες παραλίες έχασαν τη γαλάζια σημαία 2024

Οι απροειδοποίητοι έλεγχοι διεθνών αξιολογητών, αλλά και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, πιστοποίησαν πως συνολικά 22 παραλίες δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, και τους αφαιρέθηκε η σήμανση γαλάζια σημαία 2024.

Συνεπώς, 22 βραβευμένες ελληνικές παράλιες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «γαλάζια σημαία», αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2024 και έχασαν το βραβείο τους, καθώς είτε δεν οργανώθηκαν για τη φετινή κολυμβητική περίοδο, είτε δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις αυστηρές αξιολογήσεις.

Τί είναι η γαλάζια σημαία 2024

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” . Η “Γαλάζια Σημαία” είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Ποιες παραλίες έχασαν τη γαλάζια σημαία 2024

Γαλάζια σημαία 2024: Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Προγράμματος, οι αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, ορθή περιβαλλοντική διαχείριση καθώς και επικάλυψη ελεύθερου χώρου ακτής.

Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της γαλάζιας σημαίας 2024 ήταν η 1η Ιουλίου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Γαλάζια σημαία 2024: Παράλληλα συνεχίζονται επισκέψεις ελέγχου σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος.

Γαλάζια σημαία 2024: Οι 22 ακτές που αποσύρονται είναι οι εξής:

Ακτή Σχοινιάς Καράβι, Δήμος Μαραθώνα, Π. Ε. Αττικής

Ακτή 1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino, Δήμος Λαυρεωτικής, Π. Ε. Αττικής

Ακτή Ψάλτος/Mitsis Lindos Memories Resort, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Καλλιθέα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Μικρός Γιαλός, Δήμος Ρόδου, Π.Ε Δωδεκανήσων

Ακτή Αμνισός/Pnoe Breathing Life, Δήμος Χερσονήσου, Π.Ε. Ηρακλείου

Ακτή Έρμονες, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας

Ακτή Αγ. Γόρδιος/La Grotta Verde, Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Π.Ε. Κερκύρας

Ακτή Μύλος Όρμου Κορθίου, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου

Ακτή Προβατάς, Δήμος Μήλου, Π.Ε. Μήλου

Ακτή Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort, Δήμος Μυκόνου, Π. Ε. Μυκόνου

Ακτή Αγία Άννα/Μάραγκας, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου

Ακτή Άγιος Γεώργιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου

Ακτή Άγιος Προκόπιος, Δήμος Νάξου, Π.Ε. Νάξου

Ακτή Αγ. Φωκάς/Μαραθιά, Δήμος Τήνου, Π.Ε Τήνου

Ακτή Ιεράπετρα 1/Δημοτική, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου

Ακτή Κοινοτική Πλαζ Μακρύγιαλου, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου

Ακτή Μύρτος, Δήμος Ιεράπετρας, Π.Ε Λασιθίου

Ακτή Μέγα Άμμος (Βράχος), Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε Πρέβεζας

Ακτή Κουτλουμουσίου, Δήμος Σιθωνίας, Π.Ε Χαλκιδικής

Ακτή Νέα Ρόδα 2, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής

Ακτή Ουρανούπολη 1/Xenia Ouranoupolis, Δήμος Αριστοτέλη, Π.Ε Χαλκιδικής

Δείτε ακόμα: Πώς να απολαύσεις την παραλία, προσέχοντας και το περιβάλλον

Στο «Visit Greece App» οι ελληνικές παραλίες με γαλάζια σημαία 2024

Με την ενσωμάτωση των «Γαλάζιων Σημαιών» στο «Visit Greece App», για πρώτη φορά από το 1992, αναδεικνύεται το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εφαρμογή «Visit Greece App» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Mastercard, την Eurobank και την Warply. Πρόκειται για το κατεξοχήν χρηστικό, ψηφιακό εργαλείο για τους επισκέπτες της Ελλάδας, καθώς παρέχει ταξιδιωτικές πληροφορίες, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, προτάσεις κ.λπ. -και, βεβαίως, οδηγίες σχετικά με τον Covid-19 για τουρίστες.

Το «Visit Greece App» διατίθεται δωρεάν μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων «App Store» και «Google Play».

Γαλάζια Σημαία 2024 - 2η η Ελλάδα παγκοσμίως με 652 βραβευμένα σημεία

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!