Πώς να απολαύσεις την παραλία, προσέχοντας και το περιβάλλον

Απόλαυσε τις φετινές καλοκαιρινές εξορμήσεις με ασφάλεια για εσένα και τους γύρω σου αλλά και προστασία για το οικοσύστημα που σε φιλοξενεί.

Πώς να απολαύσεις την παραλία, προσέχοντας και το περιβάλλον

Για τους περισσότερους το καλοκαίρι φέρνει ανέμελες εξορμήσεις στις παραλίες, για μπάνιο, ηλιοθεραπεία και βόλτες πάνω-κάτω στην ακτή.

Ήλιος, θάλασσα, ήχος από κύματα, ζεστή άμμος ή βότσαλα και κάθε τόσο, ένα γλυκό αεράκι που δροσίζει το πρόσωπο και διώχνει -έστω και προσωρινά- τις έγνοιες και τα άγχη της πόλης.

Ευτυχώς η χώρα μας έχει άφθονες παραλίες, θαυμαστές σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο για την φυσική ομορφιά τους, όσο και την οικολογική τους αξία.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια παραλία, πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρα από τόπο ξεκούρασης και διασκέδασης, είναι ένας πολύτιμος βιότοπος που πρέπει να διατηρηθεί αμόλυντος από την ανθρώπινη παρουσία. Οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον της παραλίας για να μπορούμε εμείς, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι επισκέπτες, να χαιρόμαστε όλα τα καλά που έχει να μας προσφέρει. Διάβασε παρακάτω πως θα απολαύσεις κάθε σου καλοκαιρινή εξόρμηση, συμβάλλοντας θετικά στην προστασία των ακτών.

Φρόντισε για τα σκουπίδια σου

σκουπιδια παραλια

Όπως μάλλον ήδη γνωρίζεις, η μείωση πλαστικού είναι πολύ σημαντική για το καλό του πλανήτη. Οι μηχανισμοί που έχει η θαλάσσια φύση για τον αυτοκαθαρισμό της δεν είναι τόσο γρήγοροι, ώστε να εξαφανίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα τα απορρίμματα, ειδικά τα πλαστικά: μιλάμε για δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χρόνια! Επομένως κάθε φορά που εσύ και οι δικοί σου πάτε στην παραλία, να διασφαλίζεις ότι έχεις μαζί σου βιοδιασπώμενες σακούλες απορριμάτων: όλο και κάποια σκουπίδια θα δημιουργηθούν, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι κουκούτσια και φλούδες καλοκαιρινών φρούτων. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει κανείς από την παρέα σου αποτσίγαρα στην άμμο. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, μπορείς να ρίξεις την σακούλα με τα σκουπίδια, σε κάποιο κοντινό κάδο απορριμάτων.

Εξοπλίσου έξυπνα και οικολογικά

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις πλαστικό μπουκαλάκι νερού από την κοντινότερη καντίνα: αν έχεις φροντίσει να φέρεις το παγούρι σου, μπορείς να απολαμβάνεις δροσερό νερό ακόμα και κάτω από τον καυτό ήλιο. Αν ωστόσο σε πιάσει πείνα και θέλεις να υποστηρίξεις οικονομικά τις τοπικές επιχειρήσεις με take away, ζήτησε να μην σου δώσουν πλαστικό καλαμάκι ή μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, αφού μπορείς να έχεις φέρει το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι και μαχαιροπίρουνα bamboo. Αρκεί να έχεις μια τσάντα γεμάτη φιλικά προς το περιβάλλον gadgets!

Δείτε επίσης – Ανακύκλωση: Πώς θα την κάνουμε σωστά

Μην κάνεις κατάχρηση του αυτοκινήτου

Εάν βρίσκεσαι στην πόλη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτάσεις στην παραλία, χωρίς ιδιωτικό αυτοκίνητο. Για μικρότερες αποστάσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο ή και πόδια. Εάν δεν μπορείς να το αποφύγεις, τότε συνεννοήσου με την παρέα σου και κάντε μαζί την διαδρομή, χρησιμοποιώντας λιγότερα αμάξια.

Όταν φτάσεις κοντά στην παραλία με το αμάξι, προσπάθησε να μην το παρκάρεις πολύ κοντά ή πάνω στην ακτή, διαταράσσοντας το φυσικό της περιβάλλον. Εφόσον δεν συντρέχει κάποιο κινητικό πρόβλημα για σένα ή τους δικούς σου, δεν θα σας κάνει κόπο να το αφήσετε λίγο μακρύτερα και να κάνετε τη διαδρομή μέχρι το σημείο που θα κάτσετε, με τα πόδια.

Σεβάσου το οικοσύστημα της παραλίας

Αυτή η αθώα συνήθεια, το να μαζεύεις κοχύλια, όστρακα, αστερίες κ.λ.π. για ενθύμιο από τις παραλίες, δεν κάνει καλό στο περιβάλλον. Είναι όλα κομμάτι του οικοσυστήματος της ακτής και αν το έκανε ο καθένας, θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Καλό είναι επίσης να μην “ενοχλείς” ή περισυλλέγεις την τοπική πανίδα, δηλαδή τις πεταλίδες από τα βράχια, τα καβουράκια και τους αχινούς.

Όσον αφορά τα οποιαδήποτε δέντρα (π.χ. κέδρους ή αρμυρίκια), φυσικά να τα χρησιμοποιείς για σκιά, όμως μην κόβεις κλαδιά, μην τα χαράζεις και σε καμία περίπτωση μην τα ψεκάζεις με σπρέι χρωστικών ουσιών. Και βέβαια, όσο κι αν δημιουργούν ατμόσφαιρα τις βραδινές ώρες, μην ανάβεις φωτιές γιατί η ασφάλεια όλων είναι πάντα προτεραιότητα.

Μην σπαταλάς το νερό στα ντους

Παραλία - Μην σπαταλάς το νερό στα ντους

Πολλές από τις οργανωμένες παραλίες παρέχουν στους λουόμενους ντουζιέρες όπου μπορούν να ξεπλυθούν από τα θαλασσινά άλατα και τις άμμους. Όπως ακριβώς μετριάζεις το νερό που χρησιμοποιείς για την καθημερινή σου περιποίηση στο μπάνιο του σπιτιού σου, έτσι ακριβώς οφείλεις να κάνεις και με τα ντους κοινής χρήσης. Μην αφήνεις ανοιχτή τη ντουζιέρα για πολλή ώρα: ο λόγος που υπάρχει είναι για να σε ξεπλύνει από την αλμύρα και να σε φρεσκάρει, για να μπορείς να συνεχίσεις την παραμονή σου στην παραλία ή σε κάποια ταβέρνα.

Το φυσικό περιβάλλον της ακτής και της θάλασσας όπως κάθε καλοκαίρι, είναι εκεί για να σε υποδεχθεί και να σε κάνει να περάσεις όμορφα, όπως ονειροπολούσες όλο το χειμώνα: αλλάζοντας μερικές συνήθειες προς το καλύτερο, όποιος κι αν είσαι, για ό,τι θέλεις να είσαι, απόλαυσε την παραλία, προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.