Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με την ακρίβεια που σαρώνει τη χώρα -τόσο στη θέρμανση όσο και στα είδη πρώτης ανάγκης- σκέφτονται πώς θα μπορέσουν να ζεσταθούν τις κρύες νύχτες του χειμώνα, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία.
Πέρα από τις γνωστές επιλογές θέρμανσης (πετρέλαιο, τζάκι), τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος και εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης όπως πέλετ, αντλίες θερμότητας, υγραέριο και άλλα.
Δείτε ακόμα: Πώς να ανάψω το τζάκι εύκολα με 3 τρόπους (video)
Ποια θέρμανση θα μας ζεστάνει τον χειμώνα χωρίς να «ξυλιάσει» η τσέπη μας
Το πετρέλαιο θέρμανσης αυτή τη στιγμή διατίθεται περίπου στα 1,17 ευρώ το λίτρο, τιμή που ισοδυναμεί με περίπου 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Πρόκειται ασφαλώς για ακριβότερη τιμή σε σχέση με αυτήν του φυσικού αερίου που προς το παρόν είναι στα 7,5 λεπτά.
Με τις τιμές τις κιλοβατώρας να κυμαίνονται περίπου στα 0,10 ευρώ (αλλά με συνεχή αυξητική τάση) μπορεί εύκολα να συμπαιράνει κανείς πως ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο.
Προκειμένου το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης θα πρέπει το νοικοκυριό να εγκαταστήσει αντλία θερμότητας, όμως οι τιμές στις αντλίες θερμότητας ποικίλουν από 4.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ συν τα εργατικά και διάφορα υλικά που χρειάζονται για την εγκατάσταση.
Άρα παρότι φαινομενικά είναι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης, ταυτόχρονα το κόστος εγκατάστασης είναι σημαντικά ακριβότερο από άλλες πηγές θερμότητας.
Άλλωστε, δεν μπορεί να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως σύντομα θα τρέξει επιδότηση για αγορά και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα είναι πιο συμφέρον μόνο αν χρησιμοποιούμε αντλίες θερμότητας ή κλιματιστικά inverter.
Για παράδειγμα αν χρησιμοποιούμε για λίγες ώρες την ημέρα τρία κλιματιστικά το κόστος είναι περίπου 60 ευρώ τον μήνα, όμως αν χρησιμοποιήσουμε τρεις θερμάστρες χαλαζία το κόστος εκτινάσσεται σχεδόν στο τετραπλάσιο.
Ιδιαιτέρως οικονομικός τρόπος θέρμανσης είναι και το τζάκι, ιδίως για όσους στην επαρχία έχουν δικά τους ξύλα από τα χωράφια και δεν χρειάζεται να αγοράσουν καυσόξυλά.
Δείτε ακόμα: Επίδομα θέρμανσης 2024: Είναι επίσημο – Τότε η πληρωμή της α’ δόσης
Καυσόξυλα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενόψει χειμώνα
Οι τιμές φέτος διαμορφώνονται είτε στα ίδια είτε ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, με αρκετούς εμπόρους να πωλούν ακόμα και στα 100 ευρώ το κυβικό, ενώ οι τιμές διαφέρουν αναλόγως την ποιότητα του ξύλου.
• Πεύκο: 100-110 ευρώ το κυβικό
• Δρυς: Aπό 130 ευρώ
• Πουρνάρι: Aπό 140 ευρώ
• Ελιά: Aπό 149 ευρώ το κυβικό
• Ανάμεικτο: 110-130 ευρώ
Φυσικά, υπάρχου και πολλές προσφορές, όπως δωρεάν μεταφορικά και προσανάμματα.
Δείτε ακόμα: Πώς θα κάνεις εξαέρωση καλοριφέρ σε 3 απλά βήματα