...

Μήπως τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε;

Μήπως τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι τόσο κάνουν τόσο καλό στη διατροφή μας όσο αρχημά πιστεύαμε; Τι έδειξε έρευνα;

Μήπως τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι τόσο «αθώα» όσο νομίζουμε;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη στη δίαιτά τους. Μήπως όμως δεν είναι τόσο αθώα για την διατροφή μας; Τι έδειξε η έρευνα.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα, όχι μόνο μεταξύ όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και μεταξύ ατόμων που την υιοθετούν θεωρώντας τη πιο υγιεινή επιλογή.

Δείτε Διακοπή ρεύματος; Ποια τρόφιμα πρέπει να πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Plant Foods for Human Nutrition αμφισβητεί αυτή την αντίληψη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα όσο πιστεύαμε.

«Πολλοί συνδέουν τη δίαιτα χωρίς γλουτένη με οφέλη όπως ο έλεγχος βάρους, η διαχείριση του διαβήτη, η βελτίωση της διανοητικής διαύγειας και η ενίσχυση της υγείας των οστών. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από ιατρικά δεδομένα», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης στο Health.

Η διατροφική αξία των προϊόντων χωρίς γλουτένη

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες, αλλά λιγότερη πρωτεΐνη και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, συχνά αντικαθίσταται από άμυλα και αλεύρια χαμηλότερης διατροφικής αξίας, όπως το άμυλο καλαμποκιού και το ρυζάλευρο.

ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Με ή χωρίς γλουτένη – Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές ανέλυσαν 39 προϊόντα – αρτοσκευάσματα, σνακ, έτοιμα γεύματα και δημητριακά πρωινού – συγκρίνοντας τη θρεπτική τους αξία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι:

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είχαν κατά μέσο όρο 5% περισσότερη ζάχαρη, με τα αρτοποιήματα να έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα.
Οι θερμίδες τους ήταν υψηλότερες, φτάνοντας τις 377,88 kcal ανά 100 γραμμάρια, έναντι 352,02 kcal των προϊόντων με γλουτένη.
Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη ήταν σημαντικά χαμηλότερη.

Ο μόνος διατροφικός δείκτης στον οποίο υπερτερούσαν ήταν η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, που ήταν κατά 22% υψηλότερη, χάρη στην προσθήκη συστατικών όπως η ινουλίνη και ο αμάρανθος.

Πρέπει να ακολουθήσετε δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, η αποφυγή της είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Δείτε Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στο ψυγείο

Όμως, για τους υπόλοιπους, η δίαιτα χωρίς γλουτένη χωρίς ιατρική ανάγκη μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαταραχής της εντερικής χλωρίδας.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συνολική θρεπτική αξία ενός τροφίμου εξαρτάται περισσότερο από τα συστατικά του και λιγότερο από το αν περιέχει γλουτένη.

Αντί να αποφεύγει κανείς τη γλουτένη χωρίς λόγο, είναι προτιμότερο να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, εστιάζοντας σε φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά.

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.