Σε περίπου 250.000 τόνους – έναντι 175.000 τόνων την περσινή περίοδο – υπολογίζεται η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου.
Με την τιμή να υποχωρεί αισθητά, χρήσιμο παραμένει να είμαστε σίγουροι πως το ελαιόλαδο που αγοράζουμε είναι άριστης ποιότητας.
Άλλωστε, τα οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι πλέον αποδεδειγμένα για την καρδιαγγειακή υγεία και τον εγκέφαλο, ενώ αποτελεί σημαντική τροφή για την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών.
Για να έχουμε, όμως, όλα αυτά τα οφέλη, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το ελαιόλαδο δεν είναι νοθευμένο με προσμίξεις ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία, προκειμένου να απαλλαχτεί από αρνητικές χημικές και γευσιγνωστικές του ιδιότητες.
Πώς, λοιπόν, θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε πως βάζουμε στο τραπέζι μας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, ειδικά αν το αγοράζουμε από άλλες πηγές;
Δείτε ακόμα: Χαλάει το ελαιόλαδο; Πώς το αποθηκεύω σωστά
Πώς να καταλάβεις αν το ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο
Ένας διαδεδομένος τρόπος είναι να το βάλετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Αν το λάδι «παγώσει» και δεν χύνεται, είναι ένα καλό σημάδι ότι το λάδι είναι εξαιρετικά παρθένο. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, δεν είναι 100% ασφαλής και αξιόπιστη, τόσο για πρακτικούς, όσο και για επιστημονικούς λόγους.
Μην ξεχνάτε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα ευαίσθητο υλικό και η αποθήκευσή του στο ψυγείο μπορεί να το κάνει να θολώσει, να στερεοποιηθεί και να χάσει τη γεύση και το άρωμά του. Αν πάντως το δοκιμάσετε, μην βάλετε όλο το μπουκάλι, αλλά μονάχα μια μικρή ποσότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας. Το πραγματικό ελαιόλαδο πρέπει να μυρίζει σαν γρασίδι ή κάτι φρουτώδες.
Αποφύγετε κάτι που μυρίζει μουχλιασμένο ή δεν έχει οσμή. Εκτός από τη μυρωδιά, όταν δοκιμάζετε τα ελαιόλαδα, θα πρέπει να αναγνωρίζετε νότες γρασιδιού, φρούτων και αμυγδάλου.
Δείτε ακόμα: Μία κουταλιά από το «χρυσό υγρό» θωρακίζει την καρδιά
Επιπρόσθετα, είναι καλό σημάδι αν το ελαιόλαδο έχει πικρή γεύση και είναι πιπεράτο (μπορεί να το αισθάνεστε να καίει στο πίσω μέρος του λαιμού σας όσο είναι ακόμα πολύ φρέσκο).
Τέλος, αναφορικά με το χρώμα μπορεί να έχει από πρασινωπή μέχρι αχυρένια απόχρωση.
Τοποθετήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι και αποφύγετε τα διαφανή ή πλαστικά μπουκάλια, αφού το φως, μαζί με τη θερμότητα και το οξυγόνο είναι εχθροί του ελαιολάδου και μπορεί να υποβαθμίσουν το προϊόν.
Επομένως, το σκούρο γυαλί που φιλτράρει το φως είναι πολύ σημαντικό. Αν το λάδι σας είναι σε διαφανές γυαλί ή πλαστικό, η ποιότητα είναι πιθανότατα χαμηλή.
Δείτε ακόμα: Καθίζηση στην τιμή ελαιολάδου αλλά με σοβαρά ερωτηματικά