...

Μελάτο ή σφιχτό; Πόσα λεπτά πρέπει να βράσετε το αυγό;

Ο απόλυτος οδηγός για να μάθετε πόσα ακριβώς λεπτά χρειάζεται να βράσετε ένα αυγό για να είναι τέλειο κάθε φορά

Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά και εύκολα φαγητά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Βέβαια, το βράσιμο ενός αυγού μπορεί φαινομενικά να φαίνεται απλό, όμως στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια, ιδίως αν επιθυμείτε να πετύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Το αυγό αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, η υφή και η γεύση του αλλάζουν ανάλογα με το πόση ώρα το βράζετε.

Είτε, λοιπόν, προτιμάτε τα αυγά σας σφιχτά, μελάτα, ή κάπου ενδιάμεσα, ο χρόνος βρασμού κάνει τη διαφορά.

Ένα αυγό που έχει βράσει λιγότερο θα έχει ρευστό κρόκο, ενώ ένα που έχει βράσει περισσότερο θα έχει πιο συμπαγή υφή. Αν βράσετε το αυγό υπερβολικά, μπορεί να εμφανιστεί μια πρασινωπή απόχρωση γύρω από τον κρόκο, που είναι αποτέλεσμα αντίδρασης θείου και σιδήρου.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν τρώμε πλέον αυγά γαλαπούλας

Μελάτο ή σφιχτό; Πόσα λεπτά πρέπει να βράσετε το αυγό;

1. Μελάτο αυγό

Χρόνος βρασμού: 4-5 λεπτά.

Υφή: Ο κρόκος είναι ρευστός και ζεστός, ενώ το ασπράδι είναι σταθερό αλλά όχι εντελώς συμπαγές.

Ιδανικό για: Σαλάτες, ψωμί με βούτυρο ή ως σνακ.

2. Ημι-σφιχτό αυγό

Χρόνος βρασμού: 6-7 λεπτά.

Υφή: Ο κρόκος είναι ελαφρώς μαλακός στο κέντρο, ενώ το ασπράδι είναι πλήρως μαγειρεμένο.

Ιδανικό για: Πρωινό, ρύζι ή νουντλς.

3. Σφιχτό αυγό

Χρόνος βρασμού: 9-12 λεπτά.

Υφή: Ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένος και σφιχτός, χωρίς υγρότητα.

Ιδανικό για: Σαλάτες, σάντουιτς ή αυγά τουρσί.

Δείτε ακόμα: Τι αλλάζει στα αυγά που θα πουλάει ο ΑΒ Βασιλόπουλος από 1η Ιανουαρίου

Μελάτο ή σφιχτό; Πόσα λεπτά πρέπει να βράσετε το αυγό;

Πώς να βράσετε ένα αυγό σωστά

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος κατσαρόλας:

Τα αυγά πρέπει να χωράνε άνετα και να καλύπτονται πλήρως με νερό.

Χρησιμοποιήστε αυγά σε θερμοκρασία δωματίου:

Αν τα αυγά σας είναι κρύα από το ψυγείο, αφήστε τα εκτός για 10-15 λεπτά. Αυτό βοηθά να αποτραπεί το σπάσιμο κατά το βράσιμο.

Γεμίστε την κατσαρόλα με κρύο νερό:

Το νερό πρέπει να καλύπτει τα αυγά κατά 2-3 εκατοστά.

Φέρτε το νερό σε βρασμό:

Αφήστε το νερό να φτάσει σε έντονο βρασμό.

Ρυθμίστε τον χρόνο:

Μόλις το νερό βράσει, μειώστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει και ρυθμίστε τον χρόνο σύμφωνα με το αποτέλεσμα που θέλετε.

Ψύξτε τα αυγά:

Μεταφέρετε τα αυγά αμέσως σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για 5 λεπτά. Αυτό σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος και διευκολύνει το ξεφλούδισμα.

Συχνές ερωτήσεις

1. Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα αυγό είναι βρασμένο;

Γυρίστε το αυγό σε μια επιφάνεια. Αν περιστρέφεται γρήγορα και ομαλά, είναι βρασμένο. Αν σταματά ή τρεμοπαίζει, είναι ωμό.

2. Μπορώ να βράσω πολλά αυγά ταυτόχρονα;

Ναι, αλλά φροντίστε να μην είναι στριμωγμένα στην κατσαρόλα και να καλύπτονται ομοιόμορφα με νερό.

 

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.