...

Κόλλυβα: Συνταγή για το πρώτο Ψυχοσάββατο 2025

Ψυχοσάββατο 2025: Τι ακριβώς σημαίνουν τα υλικά που βάζουμε στα κόλλυβα

Γιατί τα νεκροταφεία είναι γεμάτα κυπαρίσσια

Το πρώτο Σάββατο που ακολουθεί την Τσικνοπέμπτη είναι καθιερωμένο ως το πρώτο Ψυχοσάββατο του έτους και είναι φυσικά αφιερωμένο στους νεκρούς.

Αυτήν την ιερή ημέρα, οι πιστοί τιμούν τη μνήμη όσων έχουν φύγει από τη ζωή, με μνημόσυνο και τρισάγιο και βέβαια παραθέτοντας κόλλυβα, είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής, είτε στην Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, είτε και στα δύο.

Δείτε ακόμα: Πότε φτιάχνουμε κόλλυβα;

Αρκετές νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν κόλλυβα με συγκεκριμένα υλικά, αφού κάθε ένα έχει το συμβολισμό του.

Το σιτάρι συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων, η φρυγανιά ή το καβουρδισμένο αλεύρι το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο, η ζάχαρη συμβολίζει τη γλυκύτητα του Παραδείσου, ο μαϊντανός την χλοερότητα του παραδείσου και το ρόδι τη λαμπρότητα του παραδείσου.

Φυσικά, προσθέτουμε και άλλα υλικά για γεύση και άρωμα, που μας αρέσουν, όπως ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.

Δείτε ακόμα: Ψυχοσάββατα 2025: Πότε είναι και τι κάνουμε

Κόλλυβα: Συνταγή για το πρώτο Ψυχοσάββατο 2025

Υλικά:

-500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο, μουλιασμένο για 1 βράδυ
-150 γρ. καρυδόψιχα
-150 γρ. αμύγδαλα
-100 γρ. ψίχα φυστίκι Αιγίνης
-100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-180 γρ. ζάχαρη
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
-1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
-1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
-150 γρ. σουσάμι
-200 γρ. μαύρες σταφίδες
-100 γρ. ξανθές σταφίδες
-2 κλωνάρια μαϊντανού ψιλοκομμένα
-ζάχαρη άχνη

Για τη διακόσμηση:

-ασημένια κουφετάκια
-ολόκληρα αποφλοιωμένα – καβουρδισμένα αμύγδαλα
-σπόρους ροδιού

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας

Κόλλυβα: Συνταγή για το πρώτο Ψυχοσάββατο 2025

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 150°C.

Σε τρία ξεχωριστά ταψάκια βάζουμε τους διαφορετικούς ξηρούς καρπούς.

Φουρνίζουμε τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τα πάνω κάτω μερικές φορές.

Βγάζουμε τους ξηρούς καρπούς, χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Σε ένα ταψάκι απλώνουμε το αλεύρι και βάζουμε στον ήδη ζεστό φούρνο, καβουρδίζοντάς το για λίγα λεπτά, κουνώντας συχνά το ταψάκι.

Το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει καλά.

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά το σιτάρι. Το ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό κρύο μέχρι να καλυφθεί και αλατίζουμε.

Βράζουμε για 30-45 λεπτά, μέχρι το σιτάρι να μαλακώσει καλά, αλλά να μη σκάσει. Το στραγγίζουμε καλά και το απλώνουμε αραιά σε καθαρές και στεγνές πετσέτες για 3-4 ώρες, μέχρι να στεγνώσει, αλλά όχι να ξεραθεί.

Όταν έχει στεγνώσει καλά, μεταφέρουμε το σιτάρι σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Γιατί κάνουμε Ανάσταση πάντα στις 12 το βράδυ

Καβουρδίζουμε το σουσάμι σκέτο σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να ξανθύνει, κουνώντας συχνά το τηγάνι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο multi μέχρι να γίνει χοντρή τριμμένη σκόνη.

Το ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μισό καβουρδισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με άχνη και το υπόλοιπο καβουρδισμένο αλεύρι και διακοσμούμε με σπόρους ρόδι, ολόκληρα αμύγδαλα και ασημένια κουφετάκια.

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!