Τα κόλλυβα αποτελούν την προσφορά μας προς τον Θεό.
Αποτελούνται από μία μίξη διαφόρων σιτηρών με ξηρούς καρπούς και ζάχαρη άχνη. Συνήθως η βάση τους είναι το βρασμένο σιτάρι και από πάνω προστίθενται οι ξηροί καρποί, καθώς και η ζάχαρη.
Φυσικά οι συνταγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι σουσάμι, σταφίδες, στραγάλια, ρόδι, καρύδια, αμύγδαλα, κανέλλα, γαρύφαλλο, μέλι, κολίανδρο και πολλά ακόμα ανάλογα με την συγκεκριμένο τόπο και τις παραδόσεις του.
Δείτε ακόμα: Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει η μεγάλη γιορτή
Γιατί κάνουμε κόλλυβα
Τα κόλλυβα προσφέρονται για τη σωτηρία της ψυχής ενός νεκρού.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι συγγενείς ενός νεκρού τα φτιάχνουν και τα προσφέρουν στους συνανθρώπους τους για να τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού, αλλά και φυσικά για να σωθεί η ψυχή του.
Τα παλαιότερα χρόνια οι γυναίκες που επιστρέφαν από τα μνήματα τα έδιναν σε παιδιά που συναντούσαν.
Δείτε ακόμα: Πότε κάνουμε Αγιασμό και πότε Ευχέλαιο;
Πότε κάνουμε κόλλυβα
Τα κάνουμε για τη σωτηρία της ψυχής. Επομένως γίνονται σε όλα τα μνημόσυνα (στα σαράντα, στο χρόνο, στα τρία χρόνια) καθώς και στα τρισάγια (τριήμερα, εννιάμερα).
Επιπρόσθετα, κάνουμε και τα Ψυχοσάββατα, καθώς και αυτά είναι αφιερωμένα στις ψυχές των εκλιπόντων.
Δείτε ακόμα: Πότε είναι το Πάσχα 2025