Παρότι, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας, στο τραπέζι υπάρχει συνήθως ένα πλουσιοπάροχο γεύμα, με πολλές λαχταριστές επιλογές σε ορεκτικά, συνοδευτικά, κυρίως πιάτα αλλά και γλυκά.
Το τραπέζι που στήνεται για τον εορτασμό της ημέρας συχνά είναι υπαίθριο -τα γνωστά Κούλουμα-, προκειμένου να είναι και πιο εύκολη η επίβλεψη του χαρταετού που μικροί και μεγάλοι πετούν με λαχτάρα κάθε χρόνο.
Δείτε ακόμα: Καθαρά Δευτέρα 2025: Είναι αργία ή όχι;
Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα 2025
Φυσικά, η Καθαρά Δευτέρα συνδέεται με την αποχή από το κρέας, επομένως την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, τα όσπρια και διάφορα άλλα νηστίσιμα εδέσματα.
Λαγάνα
Η λαγάνα αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρωταγωνιστές του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, ίσως γιατί κάνει μόνο μία φορά το χρόνο την εμφάνισή της. Η διαφορά με το κλασικό ψωμί είναι πως δε διαθέτει προζύμι και είναι επομένως πιο «πλακουτσωτή».
Ελιές και τουρσιά
Ένα πολύ καλό συνοδευτικό της λαγάνας, που συνήθως αποτελεί και προ-ορεκτικό, πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι σαλάτες και τα λοιπά ορεκτικά, είναι οι ελιές, καθώς και τα διάφορα λαχανικά σε άλμη. Αγγουράκι, καρότο, κουνουπίδι και λοιπά τουρσιά, συχνά συνοδεύονται από κάποιο βαρύ αλκοολούχο ποτό, όπως είναι το τσίπουρο.
Δείτε ακόμα: Νηστεία Πάσχα 2025: Πότε αρχίζει και πόσο διαρκεί
Ταραμάς
Η ταραμοσαλάτα είναι και η πλέον εμβληματική αλοιφή για το ψωμί και τα λοιπά συνοδευτικά της ημέρας, με τους συνδαιτημόνες να έχουν συνήθως να επιλέξουν ανάμεσα σε λευκό ή ροζ ταραμά.
Ντολμαδάκια
Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή και σε κάποια πιο πλούσια παραλλαγή τους βρίσκονται πάντα σε κάθε τραπέζι Καθαράς Δευτέρας.
Όστρακα
Μύδια, στρείδια, γυαλιστερές και λοιπά όστρακα κοσμούν συχνά το γιορτινό τραπέζι και μπορούμε να τα απολαύσουμε είτε ωμά/ζωντανά – με λεμόνι, είτε σε διάφορες συνταγές.
Δείτε ακόμα: Απόκριες: Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2025
Θαλασσινά
Πέρα από τα όστρακα, την τιμητική τους έχουν και διάφορα άλλα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα καλαμαράκια, που μπορεί να τηγανιστούν, να ψηθούν στα κάρβουνα ή και να γίνουν προσθήκη σε διάφορα ζυμαρικά και ριζότα.
Εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, την Καθαρά Δευτέρα οι αστακομακαρονάδες και οι καραβίδες επίσης είναι πρώτης τάξεως επιλογές στις ψαροταβέρνες, ενώ το χταποδάκι είναι κι αυτό εξαιρετικά δημοφιλές, ψητό ή ξιδάτο.
Όσπρια
Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, φασολάδα ή και γίγαντες στο φούρνο είναι μερικά από τα πιάτα που μπορούμε να προσθέσουμε στα Κούλουμα -αν και συνήθως τα όσπρια αντιπροσωπεύονται από άφθονη φάβα, συχνά με μπόλικο κρεμμυδάκι και κάππαρη από πάνω.
Χαλβάς
Και για το τέλος το γλυκό! Σιμιγδαλένιος, σουσαμένιος ή σαπουνάκι, με κακάο, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα ή και σκέτος, ο χαλβάς κάνει πάντα την εμφάνισή του στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα των Ελλήνων.
Δείτε ακόμα: Τσικνοπέμπτη 2025: Πότε πέφτει η μέρα της κρεπάλης