Καλοριφέρ: Πώς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη για να μην «ματώσει» η τσέπη σου

Καλοριφέρ: Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη για να έχουμε οικονομία

Περιεχόμενα

Δεν έχουν φτάσει ακόμα τα  δυνατά κρύα, όμως κάθε σπίτι οφείλει να είναι έτοιμο για τον ερχομό της παγωνιάς, αφού ο χειμώνας πλησιάζει σιγά-σιγά.

Μήπως είστε μεταξύ εκείνων που διστάζουν να ανοίξουν το καλοριφέρ ακόμα και όταν έξω έχει κρύο; Σας λούζει προκαταβολικά κρύος ιδρώτας στη σκέψη των όσων θα πρέπει να πληρώσετε;

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι να είστε προσεκτικοί με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη, αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης.

Δείτε ακόμα: Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για 1η φορά φέτος

Καλοριφέρ: Πώς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη για να μην «ματώσει» η τσέπη σου

Ο θερμοστάτης σας ενημερώνει τον λέβητα σας πότε να λειτουργεί και πότε να σταματήσει. Συνεπώς, αν τον χρησιμοποιείται λάθος, θα σπαταλάτε περισσότερη ενέργεια.

Η ιδανική θερμοκρασία ενός σπιτιού είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ όταν απουσιάζετε ή όταν πηγαίνετε για ύπνο, καλύτερα να ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στους ακόμα χαμηλότερα γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά, είναι προτιμότερο να μην κλείνετε ποτέ τελείως τη θέρμανση, αφού έτσι θα έχετε μικρότερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και θα βοηθήσετε το σύστημα θέρμανσης να λειτουργήσει ήπια και αποδοτικά.

Δείτε ακόμα: Εξαέρωση καλοριφέρ: Τα 6+1 must που πρέπει να κάνεις πριν έρθει ο χειμώνας

Πώς θα ρυθμίσουμε σωστά τον θερμοστάτη και την κεντρική θέρμανση

Ο θερμοστάτης θα πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο που επιθυμούμε να είναι πιο ζεστό και ότι τα θερμαντικά σώματα που βρίσκονται κοντά του έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν πλήρως.

Ιδανικά, το σώμα θέρμανσης που βρίσκεται πιο κοντά στον θερμοστάτη θα πρέπει να είναι πλήρως ενεργοποιημένο, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο δωμάτιο να ανέβει γρήγορα και έπειτα ο θερμοστάτης να δώσει σήμα στον λέβητα να απενεργοποιηθεί και πάλι.

Εάν στο σπίτι υπάρχουν δωμάτια που δεν χρειάζεται να θερμανθούν, μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλότερες ρυθμίσεις κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο ο λέβητας θα σβήσει όταν ο κύριος χώρος μας αγγίξει τη θερμοκρασία που επιθυμούσαμε, ενώ τα δωμάτια που χρησιμοποιούμε λιγότερο δεν θα έχουν θερμανθεί εξίσου.

Ωστόσο, η ρύθμιση των καλοριφέρ στα κενά δωμάτια σε χαμηλές ρυθμίσεις αρκεί προκειμένου να αποτρέψει τυχόν ζημιές από την υγρασία.

Δείτε ακόμα: Το απίστευτο κόλπο που θα κάνει το καλοριφέρ σου «πύραυλο»

Προσαρμογή της θερμοκρασίας

Ορισμένοι λέβητες δεν λειτουργούν με την ίδια δυναμική κάθε φορά που είναι αναμμένοι. Αντιθέτως, ρυθμίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία ανάλογα με το πόση θερμότητα χρειάζεται το σπίτι μας.

Ορισμένοι θερμοστάτες χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό αισθητήρα μπορούν και αντιλαμβάνονται τί καιρό κάνει έξω. Με αυτό τον τρόπο καθορίζουν πόση θερμότητα χρειάζεται να παρέχει ο λέβητας. Δηλαδή, λιγότερη τις ζεστές μέρες και περισσότερη κατά τη διάρκεια των πιο κρυών ημερών.

Συμβουλές για ζεστό σπίτι:

-Στρώστε χαλιά, ώστε να διατηρούν το πάτωμα ζεστό

-Ανοίξτε τις κουρτίνες για να ζεστάνει ο ήλιος στο σπίτι

-Ελευθερώστε τα σώματα θέρμανσης από αντικείμενα που εμποδίζουν τη θερμότητα να εξαπλωθεί.

Δείτε ακόμα: Πως θα καθαρίσετε την σκόνη του καλοριφέρ με αυτό το απλό κόλπο

Exit mobile version