Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για 1η φορά φέτος

Όλα όσα πρέπει να σκεφτείς και να ελέγξεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να έχεις περισσότερη ζέστη με λιγότερα λεφτά

Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για 1η φορά φέτος

Δεν έχουν φτάσει ακόμα τα κρύα, όμως κάθε σπίτι οφείλει να είναι έτοιμο για τον ερχομό της παγωνιάς, αφού ο χειμώνας πλησιάζει σιγά-σιγά.

Μήπως είστε μεταξύ εκείνων που διστάζουν να ανοίξουν το καλοριφέρ ακόμα και όταν έξω έχει κρύο; Σας λούζει προκαταβολικά κρύος ιδρώτας στη σκέψη των όσων θα πρέπει να πληρώσετε;

Δείτε ακόμα: Το απίστευτο κόλπο που θα κάνει το καλοριφέρ σου «πύραυλο»

Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για 1η φορά φέτος

Το Α και το Ω στη χρήση του καλοριφέρ είναι η καλή συντήρηση, προκειμένου αυτό να δουλεύει στη μέγιστη απόδοση, χωρίς να έχετε σημαντικές απώλειες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ένας λέβητας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά ενδέχεται να «χάνει» μεγάλο μέρος της θερμότητας που θα έπρεπε να διοχετεύει στα σώματα.

Παράλληλα,  κομβική για τη σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης είναι η συχνή εξαέρωση των καλοριφέρ, προκειμένου να απελευθερώνεται ο εγκλωβισμένος αέρας και να παίρνετε το maximum της απόδοσης.

Δείτε ακόμα: Πώς να κάνεις εξαέρωση καλοριφέρ μόνος σου!

Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις τα καλοριφέρ για 1η φορά φέτος

Επιπλέον, έξυπνο είναι να αποφεύγετε να κλείνετε τον θερμοστάση και αντιθέτως να τον έχετε ρυθμισμένο σε μία ελάχιστη χαμηλή θερμοκρασία (π.χ. 16 βαθμούς), ώστε η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού να μην πέσει πολύ χαμηλά και στη συνέχεια χρειαστεί να δαπανήσετε μια περιουσία για να επαναφέρετε τη ζεστασιά.

Βέβαια, ούτε είναι λογικό να αφήνετε τη θέρμανση να λειτουργεί συνεχώς. Μία λύση είναι να προμηθευτείτε έναν θερμοστάτη με χρονοπρογραμματισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προγραμματίσετε το καλοριφέρ να ξεκινάει μισή ώρα πριν ξυπνήσετε ή γυρίσετε σπίτι.

Πέρα, όμως, από τη θέρμανση, ζωτικής σημασίας αποτελεί και η καλή μόνωση. Αν το σπίτι σας έχει άρτια μόνωση, τότε η θερμότητα θα παραμένει στο εσωτερικό. Παρότι η μόνωση μπορεί να απαιτεί ένα αρχικό σημαντικό κόστος, η εξοικονόμηση θέρμανσης θα κάνει την απόσβεση πολύ σύντομα.

Άλλωστε ένα καλά μονωμένο σπίτι, όχι μόνο διατηρεί τη ζέστη τον χειμώνα, αλλά και τη δροσιά το καλοκαίρι, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Δείτε ακόμα: Πως θα καθαρίσετε την σκόνη του καλοριφέρ με αυτό το απλό κόλπο

Πώς να περιορίσετε τις απώλειες θερμότητας:

Χαραμάδες: Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες ταινίες, σιλικόνη ή άλλα μονωτικά υλικά, προκειμένου να μην επιτρέπετε την είσοδο του κρύου αέρα.

Αερισμός χώρου: Εάν το σπίτι δεν έχει προβλήματα υγρασίας, περιορίστε τον αερισμό, αφού η κυκλοφορία αέρα θα μειώσει τη θερμοκρασία του χώρου.

Παντζούρια και κουρτίνες: Τα κλειστά παντζούρια και οι βαριές κουρτίνες λειτουργούν ως επιπλέον μονωτικά στρώματα.

Στην περίπτωση τώρα που το σπίτι σας είναι ανοχύρωτο και σκέφτεστε να επενδύσετε υπάρχει μια πληθώρα επιλογών που μπορείτε να επιλέξετε.

Θερμομόνωση στην οροφή, ενεργειακά κουφώματα και τζάμια, εξωτερική θερμομόνωση, αντλίες θερμότητας είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που μπορούν να σας αποφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, παρά το αρχικό τους κόστος.

Δείτε ακόμα: Κουρτίνες για θέρμανση! Τα κόλπα που πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσεις!

 

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.
Exit mobile version