Το ρύζι είναι από τα πιο βασικά και αγαπημένα συνοδευτικά σε κάθε κουζίνα. Ωστόσο, το τέλειο ρύζι είναι συχνά… δύσκολο να πετύχει.
Πότε κολλάει, πότε παραβράζει, πότε γίνεται «λαπάς». Αν έχεις κουραστεί να σου κολλάει κάθε φορά στην κατσαρόλα, υπάρχει μια πανέξυπνη, δοκιμασμένη και οικονομική λύση: το σουρωτήρι μέσα στην κατσαρόλα.
Ακούγεται περίεργο; Κι όμως, είναι ένα απλό hack που μπορεί να σου λύσει τα χέρια!
Δες εδώ ποιο χρώμα ρύζι είναι πιο υγιεινό

Τι θα χρειαστείς
1 φλιτζάνι ρύζι (μπασμάτι, καρολίνα, jasmine κ.ά.)
Νερό
Αλάτι (προαιρετικά)
Μεταλλικό σουρωτήρι ή σίτα (όχι πλαστικό!)
Κατσαρόλα με καπάκι
Οδηγίες βήμα προς βήμα
1. Ξέπλυνε καλά το ρύζι
Ξεκίνησε ξεπλένοντας το ρύζι σου 2-3 φορές με κρύο νερό για να φύγει το περιττό άμυλο. Αυτό βοηθά να μην γίνει κολλώδες κατά το βράσιμο.
2. Ετοίμασε την κατσαρόλα
Γέμισε την κατσαρόλα με αρκετό νερό, όπως θα έκανες για να βράσεις μακαρόνια. Πρόσθεσε λίγο αλάτι, αν θέλεις.
3. Τοποθέτησε το σουρωτήρι
Βάλε το μεταλλικό σουρωτήρι μέσα στην κατσαρόλα ώστε να κάθεται στα τοιχώματα (σαν να κάνεις ατμό). Το νερό πρέπει να καλύπτει μέρος ή όλο το σουρωτήρι, ανάλογα με το μέγεθος.
4. Ρίξε το ρύζι μέσα στο σουρωτήρι
Ρίξε το ρύζι μέσα στο σουρωτήρι, κλείσε την κατσαρόλα με το καπάκι και άφησέ το να βράσει σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά (ανάλογα με το είδος του ρυζιού).
5. Έλεγξε και στράγγισε
Όταν το ρύζι μαλακώσει αλλά δεν έχει παραβράσει, σήκωσε το σουρωτήρι από την κατσαρόλα και άφησέ το για λίγο να στραγγίσει. Δεν χρειάζεται καν να ξαναστραγγίξεις, αφού το νερό μένει κάτω!
6. Έτοιμο, αφράτο και δεν κολλάει
Το ρύζι σου είναι έτοιμο, με τέλεια υφή και χωρίς να πιάσει ούτε κόκκος στον πάτο της κατσαρόλας!
Δες εδώ πώς να μειώσεις το αρσενικό στο ρύζι πριν το καταναλώσεις

Γιατί να το δοκιμάσεις
Δεν χρειάζεται να μετράς με ακρίβεια νερό και ρύζι
Δεν κολλάει ποτέ
Δεν χρειάζεται ειδικές κατσαρόλες ή συσκευές
Είναι τέλειο για μεγάλα γεύματα ή meal prep
Είναι τέλειο για όσους δεν… τα πάνε καλά με το ρύζι
Μικρά tips για extra επιτυχία
Θες πιο αρωματικό αποτέλεσμα; Πρόσθεσε δαφνόφυλλο ή σπόρους κάρδαμου στο νερό.
Αν το ρύζι σου είναι κολλώδες, πιθανόν δεν το ξέπλυνες αρκετά.
Μην αφήνεις το ρύζι μέσα στο καυτό νερό αφού γίνει – θα παραβράσει.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.







![Πόσο ρεύμα καίει: Θερμοσίφωνας, κλιματιστικό ή αερόθερμο; [Υπολογισμός σε Ευρώ]](https://e-howto.gr/wp-content/uploads/2025/12/aircondition3-280x210.jpg)





