Οι γρίπες βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση και μάλιστα φαίνεται πως έχουν γίνει και αρκετά πιο επιθετικές στην μετά covid εποχή.
Η αύξηση της θερμοκρασίας σώματος, γνωστή ως πυρετός, αποτελεί μια συχνή αντίδραση του οργανισμού σε ποικίλες παθολογικές καταστάσεις και το ίδιο συμβαίνει και με τη γρίπη.
Ο πυρετός αντιπροσωπεύει μια βασική συνιστώσα της ανοσολογικής αμυντικής αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού έναντι λοιμώξεων, δηλαδή της εισβολής παθογόνων μικροοργανισμών. Επί της ουσίας, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος προκαλεί την ενεργοποίηση αμυντικών κυττάρων και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών.
Πυρετός ορίζεται ως η θερμοκρασία του σώματος πάνω από 38°C μετρημένη στη μασχάλη. Θερμοκρασίες σώματος από 37,3°C μέχρι 37,9°C είναι δέκατα. Επί της ουσίας, η θερμοκρασία σώματος καθορίζει τον πυρετό από τα δέκατα.
Πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη γρίπη έχουν υψηλό πυρετό για πάνω από 3-4 μέρες και μάλιστα είναι συνεχόμενος, επίμονος και πολλές φορές δεν πέφτει ούτε με αντιπυρετικά.
Δείτε ακόμα: Kρυολόγημα ή γρίπη: Πώς ξεχωρίζουν και πώς να προστατευτείτε
Γιατί δεν πέφτει ο πυρετός με αντιπυρετικό;
Ο πυρετός είναι συχνά ένα σύμπτωμα του οργανισμού που αντιδρά σε μια νόσο ή κάποια άλλη παθογένεια του οργανισμού. Τα αντιπυρετικά φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος.
Τα αντιπυρετικά μπορούν να παρέχουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του πυρετού, αλλά δε θεραπεύουν την αιτία του. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο πυρετός είναι συνήθως ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο υψηλός πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε λοιμώξεις ή άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις και συνήθως δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος.
Όσοι έχουν γρίπη, θα πρέπει να έχουν υπομονή, αφού μπορεί να αντιπυρετικά να χρειαστούν ώρες για να καταφέρουν να ρίξουν τον πυρετό, ενώ αυτός μπορεί να ανέβει ξανά σύντομα.
Παράλληλα, μια καλή ιδέα είναι και οι κομπρέσες, ώστε να πέσει η θερμοκρασία.
Δείτε ακόμα: Πάλι γρίπη; Πώς να μην αρρωσταίνεις τόσο συχνά
Kρυολόγημα ή γρίπη: Πώς να προστατευτείτε
Για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, οι ειδικοί συνιστούν την λήψη άφθονων υγρών και ανάπαυση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν τα αναλγητικά και αποσυμφορητικά.
Αναφορικά με τη γρίπη διατίθενται ειδικά φάρμακα κατά του ιού, τα οποία όταν χορηγηθούν έγκαιρα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
Ωστόσο, για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης, θα πρέπει να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, πλένοντας συχνά τα χέρια σας.
Παράλληλα, είναι καλό να μην ακουμπάτε τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σας, για να μη μεταφέρετε μικρόβια.
Τέλος, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, θα πρέπει να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα, ώστε να μην εξαπλωθούν τα μικρόβια.