Θα είμαι ειλικρινής: Πόσες φορές σας έχει τύχει να πλένετε σχολαστικά ένα τηγάνι, να το στεγνώνετε και μόλις το ακουμπήσετε να νιώθετε αυτή την ενοχλητική, κολλώδη αίσθηση στα δάχτυλα; Η πρώτη σκέψη είναι πάντα η ίδια: «Δεν το έπλινα καλά». Και αμέσως μετά… ξανά τρίψιμο με το σφουγγάρι.
Κι όμως, το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η καθαριότητα. Το τηγάνι σας είναι καθαρό, αλλά έχει υποστεί μια χημική αλλαγή που το απλό απορρυπαντικό πιάτων δεν μπορεί να διαλύσει. Ευτυχώς, η λύση βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας και δεν απαιτεί καθόλου τρίψιμο.
Γιατί συμβαίνει: Ο “Πολυμερισμός” του λαδιού
Σύμφωνα με τους ειδικούς της χημείας τροφίμων, αυτό που νιώθετε δεν είναι απλά λάδι. Όταν τα λιπαρά (λάδι, βούτυρο) θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, αλλάζουν δομή. Διασπώνται και δημιουργούν μια νέα ένωση, ένα είδος φυσικού πλαστικού φιλμ (πολυμερισμός).
Αυτό το φιλμ “γαντζώνεται” στους πόρους του τηγανιού (ειδικά στα αντικολλητικά και τα ανοξείδωτα) και δεν φεύγει με το νερό και το σαπούνι, γιατί πλέον έχει σκληρύνει. Γι’ αυτό το νιώθετε κολλώδες και θαμπό.
Πώς να το καθαρίσετε σωστά (Οδηγός για κάθε σκεύος)
Ξεχάστε το σύρμα (που θα καταστρέψει το τηγάνι). Οι ειδικοί προτείνουν δύο μεθόδους, ανάλογα με το πόσο επίμονο είναι το πρόβλημα.
Μέθοδος 1: Η Πάστα Σόδας (Για τοπικούς λεκέδες)
Ιδανική για τα χερούλια, τα πριτσίνια και τις εξωτερικές πλευρές που μαζεύουν καμένο λίπος.
- Φτιάξτε μια πηχτή πάστα ανακατεύοντας 3 μέρη μαγειρική σόδα με 1 μέρος ζεστό νερό.
- Απλώστε την στα κολλώδη σημεία.
- Αφήστε τη να δράσει για 15-20 λεπτά. Η σόδα θα “σπάσει” τους δεσμούς του λίπους.
- Τρίψτε ελαφρά με ένα μαλακό βουρτσάκι ή την μαλακή πλευρά του σφουγγαριού και ξεπλύνετε.
Μέθοδος 2: Το Βραστό Ξίδι (Για όλο το σκεύος)
Αν όλο το εσωτερικό του τηγανιού κολλάει, αυτή είναι η λύση:
- Γεμίστε το τηγάνι με νερό και προσθέστε μισό φλιτζάνι λευκό ξίδι.
- Βάλτε το στο μάτι της κουζίνας και αφήστε το να πάρει μια βράση για 3-5 λεπτά.
- Η οξύτητα του ξιδιού σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία θα διαλύσει το κολλώδες φιλμ.
- Αδειάστε το, αφήστε το να κρυώσει λίγο και πλύντε το κανονικά. Θα τρίζει από καθαριότητα!








