Γιατί σβήνουμε τα φώτα στην αλλαγή του χρόνου;

Το να σβήνουμε τα φώτα την στιγμή της αλλαγής της χρονιάς είναι ένα από τα πολλά έθιμα της Πρωτοχρονιάς

πρωτοχρονιά

Στο τελετουργικό της αλλαγής του χρόνου σβήνουμε τα φώτα και τα ξανανοίγουμε.

Το έθιμο του σβησίματος των φώτων στην αλλαγή του χρόνου έχει συμβολικό χαρακτήρα και συναντάται σε διάφορες παραδόσεις και κουλτούρες.

Παρόλο που η ερμηνεία του μπορεί να διαφέρει, οι πιο κοινές εξηγήσεις είναι οι εξής:

Δες εδώ πώς προέκυψε ο μύθος του Άγιου Βασίλη

πρωτοχρονιά

Συμβολισμός του τέλους και της αρχής

Το σβήσιμο των φώτων συμβολίζει το κλείσιμο ενός κύκλου (της παλιάς χρονιάς) και την υποδοχή του νέου έτους με μια “καθαρή σελίδα”. Το σκοτάδι είναι ένα είδος μηδενικού σημείου πριν την αρχή.

Καθαρισμός και αναγέννηση

Στην παράδοση πολλών λαών, το σκοτάδι και το φως συνδέονται με την ανανέωση και την αλλαγή. Με το σβήσιμο των φώτων, το σπίτι “καθαρίζεται” συμβολικά από τα βάρη του παρελθόντος, και με την επαναφορά τους καλωσορίζεται το νέο φως της νέας χρονιάς.

Ευκαιρία για ευχές και περισυλλογή

Το σκοτάδι συχνά δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γαλήνης, ηρεμίας και περισυλλογής. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ευχές, να σκεφτούν το παρελθόν και να οραματιστούν το μέλλον.

Λαϊκές δοξασίες και προστασία

Σε κάποιες παραδόσεις, πιστεύεται ότι το σκοτάδι προστατεύει από κακές δυνάμεις ή “κακό μάτι” τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου. Το φως επανέρχεται για να φέρει ευλογία και καλοτυχία.

Δείτε εδώ πράξεις καλοσύνης που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας  για τις γιορτές

πρωτοχρονιά

Κοινωνική ενότητα

Το σβήσιμο των φώτων δημιουργεί ένα κοινό σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που είναι παρόντες. Η στιγμή αυτή ενισχύει το αίσθημα του “μαζί” και του κοινού ξεκινήματος.

Αν το συγκεκριμένο έθιμο υπάρχει στην περιοχή σου, ίσως έχει κάποια ιδιαίτερη τοπική σημασία ή ιστορία. Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε και την τοπική παράδοση πιο αναλυτικά!

Δες εδώ πώς οι γιορτές επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία