Η συνήθεια να κοιμόμαστε με κλειστή ή ανοιχτή πόρτα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ασφάλειά μας και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας είναι ευάλωτο σε εξωτερικούς κινδύνους.
Άλλωστε, ένας από τους πιο υποτιμημένους παράγοντες ασφαλείας είναι η θέση της πόρτας του δωματίου μας.
Δείτε ακόμα: Γιατί ο ύπνος μας χαλάει όσο μεγαλώνουμε;
Γιατί πρέπει να κλείνεις την πόρτα όταν κοιμάσαι;
Για παράδειγμα, όταν ξεσπά μια πυρκαγιά, ο χρόνος αντίδρασης είναι κρίσιμος. Οι φλόγες μπορούν να εξαπλωθούν ταχύτατα, όμως ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τον καπνό και τα τοξικά αέρια που παράγονται, αφού η εισπνοή αυτών των αερίων μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μέσα σε ελάχιστα λεπτά.
Μια κλειστή πόρτα λειτουργεί ως φράγμα, περιορίζοντας την είσοδο καπνού και θερμότητας στο υπνοδωμάτιο, δίνοντάς μας πολύτιμο χρόνο να αντιδράσουμε ή να περιμένουμε βοήθεια.
Δείτε ακόμα: Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε με ανοιχτή την πόρτα
Επιπρόσθετα, η κλειστή πόρτα διατηρεί τη θερμοκρασία του δωματίου σε ασφαλή επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί, δωμάτια με κλειστές πόρτες παρέμειναν σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε αντίστοιχα με ανοιχτές πόρτες, η θερμοκρασία αυξήθηκε ραγδαία.
Εκτός του ακραίου σεναρίου της πυρκαγιάς, η κλειστή πόρτα μειώνει τον θόρυβο από άλλους χώρους του σπιτιού ή από το εξωτερικό περιβάλλον, συμβάλλοντας σε έναν πιο ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Επιπλέον, παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας, αποτρέποντας την είσοδο ανεπιθύμητων επισκεπτών ή κατοικίδιων ζώων.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η συνήθεια του ύπνου με ανοιχτή πόρτα είναι αρκετά διαδεδομένη, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερο αερισμό ή μπορούν να ακούσουν ευκολότερα τυχόν θορύβους. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της κλειστής πόρτας, ιδιαίτερα σε θέματα ασφαλείας, υπερτερούν κατά πολύ.
Δείτε ακόμα: Γιατί μας φεύγει ο ύπνος όταν πάμε από τον καναπέ στο κρεβάτι; Ποια η λύση;