...

Γιατί πρασινίζει ο κρόκος στα βαμμένα αυγά;

Ο λόγος για τον οποίο πρασινίζει ο κρόκος στα κόκκινα αυγά

Τι τρώμε την Κυριακή του Πάσχα

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση θέλει να βάφουμε τα πασχαλινά αυγά, με αγαπημένο χρώμα φυσικά το κόκκινο.

Ωστόσο, όπως μάλλον θα έχετε παρατηρήσει δεν είναι λίγες οι φορές που την ώρα που τσουγκρίζουμε τα πασχαλινά αυγά, υπάρχει ένας περίεργος πράσινος κύκλος ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι του αυγού.

Δείτε ακόμα: Πασχαλινά αυγά: Πώς να μην σπάνε κατά το βράσιμο

Γιατί πρασινίζει ο κρόκος στα βαμμένα αυγά;

Μην ανησυχείτε, ο πράσινος αποχρωματισμός που παρατηρείται γύρω από τον κρόκο δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Αυτό οφείλεται σε μια φυσική χημική αντίδραση μεταξύ του θείου που περιέχεται στο ασπράδι και του σιδήρου στον κρόκο.

Η αντίδραση αυτή εκδηλώνεται όταν τα αυγά έχουν βράσει υπερβολικά ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Αν, λοιπόν, θέλετε να κρατήσετε τα αυγά σας πιο όμορφα εσωτερικά, δοκιμάστε να τα βράσετε σε μέτρια θερμοκρασία και να τα μεταφέρετε αμέσως σε κρύο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμα.

Γιατί πρασινίζει ο κρόκος στα βαμμένα αυγά;

Μην βράζετε απότομα τα αυγά. Ξεκινήστε σε χλιαρό νερό και ανεβάστε σταδιακά τη θερμοκρασία.

Προσθέστε αλάτι ή/και λίγο ξίδι στο νερό. Το ξίδι σκληραίνει το κέλυφος και βοηθά και στη σταθεροποίηση του χρώματος κατά το βάψιμο.

Βράστε τα το πολύ για 10 λεπτά, αφού αν βράσουν παραπάνω, δημιουργείται πράσινος κύκλος γύρω από τον κρόκο.

Δύο ακόμη μυστικά για πετυχημένα κόκκινα αυγά, είναι να μην διαλέξετε τα πιο φρέσκα γιατί δεν ξεφλουδίζονται εύκολα. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε αυγά που έχουν τουλάχιστον 7-10 ημερών και αποφύγετε τα θερμικά σοκ κατά το βράσιμο, προκειμένουν να μειώσετε τις πιθανότητες να ραγίσουν.

Δείτε ακόμα: Πώς βάφουμε αυγά με κλωστές; Βήμα βήμα η διαδικασία

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.