Φωτιά: Πώς να σωθείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Φωτιά: Χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

ΦΩΤΙΑ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ
ΦΩΤΙΑ PEXELS

Στην Ελλάδα συμβαίνουν πυρκαγιές συχνά και σχεδόν κάθε χρόνο. Ως επί το πλείστον οι φωτιές δεν έχουν πολλά θύματα, ούτε καίνε πολλά σπίτια, αλλά δυστυχώς καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και επηρεάζουν την ζωή των ζώων.

Όταν, ωστόσο, ξεσπούν πυρκαγιές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, προκαλούν πολλούς θανάτους, όπως συνέβη στις 23 Ιουλίου 2018 στην Αττική, κοντά στην Αθήνα. Το πρωί της Δευτέρας η πρώτη φωτιά ξεκίνησε σε ένα πευκοδάσος κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κινέτας, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, μεταξύ της πρωτεύουσας και της Κορίνθου. Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα το απόγευμα στις περιοχές της Πεντέλης και της Ραφήνας, βορειοανατολικά της Αθήνας.

Αυτές οι πυρκαγιές, οι πιο θανατηφόρες στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 100 ατόμων.

Καθώς λίγοι γνωρίζουν τι να κάνουν όταν μια φωτιά προσεγγίσει το σπίτι ή το ξενοδοχείο τους, σας παρέχουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στο μέλλον.

Ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απαντά στο κρίσιμο ερώτημα για το τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση φωτιάς στην περιοχή σου και μας δίνει σωστές συμβουλές που μας αφορούν όλους:

Τι κάνεις αν βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση;

Το θερμικό φορτίο που δημιουργείται μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 800 (οκτακόσιους) βαθμούς Κελσίου. Όλα λιώνουν.

• Βασική αρχή: δεν χάνεις την ψυχραιμία σου.

ΦΩΤΙΑ

• Βάζεις σε σένα και στους δικούς σου βρεγμένη πετσέτα ή μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

• Κατευθύνεσαι προς την θάλασσα. Εάν δεν υπάρχει θάλασσα, πας όπου υπάρχει τσιμέντο. Πυλωτές σπιτιών, πλατείες, γήπεδα μπάσκετ κλπ.

• Εάν δεν προλάβεις και σε πιάσει η φωτιά μέσα σε δασική έκταση ή χωράφι με χαμηλή βλάστηση κάνεις το για πολλούς αδιανόητο: Τρέχεις αντίθετα δηλαδή μπαίνεις μέσα στα καμένα… Μπορεί να κάψεις τα πόδια σου αλλά μπορεί να σωθείς. Τρέχοντας ψάχνεις πάλι τσιμέντο ή δρόμο. Ποτέ δεν τρέχεις να σε κυνηγήσει η φωτιά! Είναι σίγουρο ότι θα σε φτάσει και θα σε κάψει.

• Εάν έχεις τσάπα, ένα εργαλείο ή ένα ξύλο, σκάβεις στο χώμα έναν λάκκο και μπαίνεις μέσα με το πρόσωπο προς το χώμα. Υπάρχει οξυγόνο από το πορώδες του εδάφους. Η φλόγα θα περάσει γύρω γύρω.

ΦΩΤΙΑ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ
ΦΩΤΙΑ, ΠΥΡΚΑΓΙΑ

• Τελευταία και πιο ριψοκίνδυνη μέθοδος… Το «αντι-πύρ»! Πάντα σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έρχεται… Βάζεις φωτιά μπροστά σου μόνος σου και με τη φορά του αέρα μένει κενό για να μπορέσεις να περάσεις και να επιβιώσεις με την ερχόμενη φωτιά να πέφτει σε καμμένο έδαφος.

Ελπίζουμε να μην βρεθείτε ποτέ κοντά σε πυρκαγιά, αλλά σε περίπτωση που σας συμβεί, λάβετε υπόψη τις παραπάνω πληροφορίες και μείνετε ασφαλείς