Το νέο νομοσχέδιο για τις διαθήκες αλλάζει το πλαίσιό τους. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι κληρονόμοι.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στη δημοσίευση διαθηκών και στο κληρονομικό δίκαιο αποτελούν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των διαδικασιών που σχετίζονται με την κληρονομική διαδοχή στην Ελλάδα.
Η αρμοδιότητα της δημοσίευσης διαθηκών θα περάσει από τα πρωτοδικεία στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι θα αξιοποιούν μια ψηφιακή πλατφόρμα. Αυτή η μετάβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Διαθήκες: Εύκολη διαδικασία
Η διαδικασία δημοσίευσης θα γίνει πιο απλή και γρήγορη. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από συμβολαιογράφους της επιλογής τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν μεγάλες καθυστερήσεις στα δικαστήρια. Οι πληροφορίες θα είναι προσβάσιμες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, διευκολύνοντας την επαλήθευση στοιχείων και τη διασταύρωση δεδομένων.
Δείτε εδώ Πόσο αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Αυτή η ψηφιοποίηση θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους δικηγόρους, καθώς θα μπορούν να αποκτούν εύκολα πρόσβαση σε αναγκαίες πληροφορίες χωρίς να ανατρέχουν σε φυσικά αρχεία.
Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τη διαχείριση των διαθηκών είναι ένα βασικό όφελος, καθώς επιτρέπει στους δικαστικούς υπαλλήλους να επικεντρωθούν σε άλλες σημαντικές υποθέσεις.
Παράλληλα, η ταχύτερη εκκαθάριση κληρονομικών ζητημάτων θα έχει θετικό αντίκτυπο στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς θα επιταχύνει την είσπραξη φόρων κληρονομιάς.
Πότε οι αλλαγές στις διαθήκες
Η ευρύτερη μεταρρύθμιση του κληρονομικού δικαίου, η οποία θα παρουσιαστεί μέχρι τα μέσα του 2025, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, προσαρμόζοντας τις διατάξεις στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτών των αλλαγών εξαρτάται από την αποτελεσματική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, την προσαρμογή του νομικού πλαισίου και την επαρκή ενημέρωση των πολιτών για τις νέες διαδικασίες.