Η φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα που φτιάχνεται στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος είναι γνωστός ως ο “Άγιος των χαμένων”. Η πίτα προσφέρεται ως τάμα στον Άγιο Φανούριο, συνήθως για να βοηθήσει στην εύρεση χαμένων αντικειμένων, ανθρώπων ή για την πραγματοποίηση μιας ευχής.
Δεν πρόκειται για πραγματική πίτα με φύλλα κ.τ.λ., αλλά για ένα μυρωδάτο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, μόνο με λάδι, για να είναι και νηστήσιμο. Αυτό το παρασκεύασμα που ονομάζεται φανουρόπιτα πρέπει να περιέχει επτά ή εννέα υλικά και όση ώρα το ετοιμάζετε πρέπει να έχετε ένα κερί αναμμένο. Σε πολλά μέρη θυμιατίζουν κιόλας πριν αρχίσουν.
Η φανουρόπιτα παρασκευάζεται και προσφέρεται την ημέρα της γιορτής του Αγίου, στις 27 Αυγούστου, αλλά μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει ανάγκη για την εύρεση κάποιου χαμένου.
Παράδοση και Προσφορά
Η φανουρόπιτα δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά συνδέεται με μια θρησκευτική παράδοση. Όταν φτιάχνεται, οι πιστοί συνήθως προσεύχονται στον Άγιο Φανούριο για να “φανερώσει” αυτό που αναζητούν. Στη συνέχεια, η πίτα μεταφέρεται στην εκκλησία για να ευλογηθεί και μοιράζεται στους παρευρισκόμενους ως ένδειξη ευχαριστίας ή τάματος.
Συμβολισμός
Η φανουρόπιτα συμβολίζει την πίστη και την ελπίδα ότι ο Άγιος Φανούριος θα βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι μια πράξη ευλάβειας και παραδοσιακά συνοδεύεται από ευχές για εύρεση, λύση προβλημάτων ή πραγματοποίηση μιας επιθυμίας.
Αν και οι ρίζες της παράδοσης βρίσκονται στη θρησκευτική πίστη, η φανουρόπιτα είναι επίσης ένα σύμβολο κοινότητας, καθώς οι πιστοί μοιράζονται την πίτα μεταξύ τους.
Δες εδώ την συνταγή για την παραδοσιακή Φανουρόπιτα του μοναδικού Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
375 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. καρύδια
75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
αλάτι
Για το σερβίρισμα
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
-Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
-Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
-Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Tip από τον Άκη
1. Προσοχή: αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
2. Η φανουρόπιτα συνήθως τρίβεται επειδή το μείγμα δεν έχει αβγά. Εάν δεν θέλετε να τρίβεται, μπορείτε να χτυπήσετε πολύ περισσότερο το μείγμα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ίσως η πίτα βγάλει περισσότερο λάδι στο ψήσιμο.
Δοκίμασε να φτιάξεις κέικ πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη και αυγά