...

Είναι η σαλμονέλα μεταδοτική;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σαλμονέλα

κοτόπουλο

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο (Salmonella) που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, γνωστή ως σαλμονέλωση.

Πού υπάρχει η σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα εντοπίζεται κυρίως σε:

Ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως:

Αυγά και προϊόντα με ωμό αυγό (π.χ. μαγιονέζα, ζύμες, γλυκά)

Ωμό ή μισοψημένο κοτόπουλο, κρέας και θαλασσινά

Μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, αν δεν έχουν πλυθεί καλά

Μολυσμένο νερό

Επιφάνειες και σκεύη κουζίνας που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα

Ζώα και κατοικίδια, ειδικά χελώνες, σαύρες, φίδια και πουλερικά

Δες εδώ γιατί δεν πρέπει να ξεπλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

βακτήρια

Πώς προλαμβάνεται;

Καλή υγιεινή: Πλύσιμο χεριών, επιφανειών και σκευών

Καλή αποθήκευση: Χρήση ψυγείου για ευπαθή τρόφιμα

Σωστό μαγείρεμα: Καλή θέρμανση κρέατος, πουλερικών και αυγών

Αποφυγή σταυροειδούς μόλυνσης: Μην αναμειγνύεις ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, εμετό και στομαχικούς πόνους και συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Δες εδώ πώς να σταματήσεις τη διάρροια

κοτόπουλο

Είναι η σαλμονέλα μεταδοτική;

Ναι, η σαλμονέλα είναι μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Οι κύριοι τρόποι μετάδοσης είναι οι εξής:

Κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων:

Όταν τα τρόφιμα (κυρίως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά ή φρούτα και λαχανικά) δεν μαγειρεύονται σωστά ή δεν αποθηκεύονται κατάλληλα, μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα.

Επαφή με μολυσμένα περιττώματα:

Τα άτομα που μολύνονται με σαλμονέλα μπορεί να μεταδώσουν το βακτήριο μέσω των περιττωμάτων τους, εάν δεν τηρούν τις σωστές πρακτικές υγιεινής (π.χ., πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα).

Σταυροειδής μόλυνση:

Εάν χρησιμοποιήσεις σκεύη ή επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα (π.χ., κρέας ή αυγά) και δεν τα καθαρίσεις σωστά, μπορείς να μεταδώσεις το βακτήριο σε άλλα τρόφιμα.

Άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα:

Ιδιαίτερα μικρά ζώα, όπως χελώνες, φίδια ή πουλερικά, μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο και να το μεταδώσουν σε ανθρώπους, κυρίως μέσω της επαφής με τα περιττώματά τους.

Γενικά, η σαλμονέλα είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί από μολυσμένα τρόφιμα ή κακή υγιεινή, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθείς τις σωστές πρακτικές υγιεινής και να μαγειρεύεις τα τρόφιμα σε κατάλληλη θερμοκρασία για να αποφεύγεις τη μετάδοση.

Δες εδώ πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.