Γιατί δεν πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Δείτε γιατί -είτε χύμα είτε συσκευασμένο- το κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο πριν το μαγειρέψετε.

Γιατί δεν πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Είναι γενικά ασφαλές να μαγειρεύουμε κατεψυγμένες τροφές χωρίς απόψυξη, όμως έτσι το μαγείρεμα θα χρειαστεί 50% περισσότερο χρόνο από τον προτεινόμενο.

Όταν πρόκειται για κοτόπουλο, πολύ άνθρωποι συνηθίζουν να το πλένουν (ακόμα και με ζεστό νερό!) είτε είναι φρέσκο είτε κατεψυγμένο. Αυτή η κακή συνήθεια έχει επικρατήσει με το σκεπτικό πως με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανίσουμε τα βακτήρια, όμως, είναι εντελώς εσφαλμένη.

Όταν ξεπλένετε το ωμό κοτόπουλο, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαπλωθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια), όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο (που προκαλεί γαστρεντερίτιδα), στο νεροχύτη σας. Συνεπώς, αυξάνεται ο κίνδυνος κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και διασταυρούμενης μόλυνσης.

Δείτε ακόμα: Κοτόπουλο: Πότε γίνεται επικίνδυνο για δηλητηρίαση;

Η διασταυρούμενη μόλυνση συμβαίνει, όταν βακτήρια από ένα τρόφιμο ή μια επιφάνεια, εξαπλώνονται σε άλλα τρόφιμα και άλλες επιφάνειες. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που πλένετε το κοτόπουλο, μολύνετε τον νεροχύτη σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες τα βακτήρια να μεταφερθούν στο σφουγγάρι και τον πάγκο, κι άλλες επιφάνειες με τις δύο κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών.

Η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, μυαλγία καθώς και πόνο στο στομάχι από τέσσερις έως επτά ημέρες.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το αίμα, τις αρθρώσεις ή τον εγκέφαλο, και να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

Δείτε ακόμα: Πώς να καταλάβω αν ο κιμάς έχει χαλάσει

Κοτόπουλο: Οι σωστοί τρόποι ξεπαγώματος

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, είτε πρόκειται για ωμό είτε μαγειρεμένο κρέας, δεν πρέπει να ξεπαγώνουν ποτέ πάνω στον πάγκο της κουζίνας και σίγουρα δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από περίπου 2 ώρες.

Κι αυτό διότι τα βακτήρια που υπήρχαν πριν από την ψύξη είναι σε θέση να πολλαπλασιαστούν κατά την απόψυξη. Παράλληλα, όμως, αν κάποια τροφή δεν ξεπαγώσει σωστά, τότε δεν θα μαγειρευτεί και ομοιόμορφα, περιέχοντας πιθανώς επιβλαβή για την υγεία βακτήρια.

Φούρνος μικροκυμάτων

Γρήγορος και εύκολος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την απόψυξη του κοτόπουλου. Το αποψύχουμε στην αντίστοιχη ρύθμιση και προσέχουμε πολύ να μην το αφήσουμε για περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, καθώς αν αρχίσει να μαγειρεύεται, τότε δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Το ιδανικό είναι να το ξεπαγώνουμε για περίπου 1 λεπτό τη φορά (ανάλογα και με το μέγεθος), ελέγχοντας την κατάστασή του έπειτα από κάθε λεπτό. Το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως μετά την απόψυξή του στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ψυγείο

Μια άλλη ασφαλής μέθοδος απόψυξης είναι μέσα στο ψυγείο. Μια μέθοδος χρονοβόρα, καθώς θα χρειαστούν αρκετές ώρες, προκειμένου να ξεπαγώσει ομοιόμορφα από τη στιγμή που θα βγει από την κατάψυξη και θα μπει στη συντήρηση.

Ιδανικό είναι να να μένει όλο το βράδυ στο ψυγείο. Με αυτή τη μέθοδο, το κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες πριν το μαγείρεμά του.

Κρύο νερό

Τρίτος καλός τρόπος ξεπαγώματος είναι το κρύο νερό (με μία επισήμανση όμως!). Το κοτόπουλο θα πρέπει να μπαίνει υποχρεωτικά σε σακούλα φαγητού που σφραγίζει, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό.

Βάζουμε κατόπιν το κοτόπουλο σε ένα πολύ μεγάλο μπολ με κρύο νερό βρύσης και προσέχουμε να ανανεώνουμε το νερό ανά μισάωρο.

Ένα κοτόπουλο περίπου μισού κιλού θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα για να ξεπαγώσει σωστά, ενώ πάντα πρέπει να ελέγχουμε την κατάστασή του. Κι εδώ απαιτείται κατευθείαν μαγείρεμα μετά την απόψυξη.

Αρκετοί άνθρωποι συνηθίζουν να ξεπαγώνουν το κοτόπουλο μέσα σε ζεστό νερό, ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο. Μια πρακτική που δεν είναι καθόλου σωστή, όπως άλλωστε και ο τρόπος απόψυξης σε θερμοκρασία δωματίου, αφού ο κίνδυνος για βακτήρια είναι αυξημένος από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται.

Γιατί δεν πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Πώς ελέγχουμε αν έχει ξεπαγώσει ομοιόμορφα

Κάνουμε μια μικρή σχισμή στο πιο παχύ μέρος στο στήθος ή το μπούτι και βυθίζουμε μέσα το δάχτυλό μας. Η σάρκα πρέπει να είναι μαλακή και να μην περιέχει υπολείμματα πάγου.

Ιδανικό είναι μάλιστα να κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια ή μερίδες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη.

Πώς να καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει αποψυχθεί σωστά

Για να ελέγξετε αν το κοτόπουλο σας έχει ξεπαγώσει καλά, κάντε μια μικρή σχισμή στο παχύτερο μέρος του στήθους ή του μηρού. Η σάρκα του πρέπει να είναι μαλακή, οπότε βεβαιωθείτε με δάχτυλο σας ότι δεν είναι ακόμα παγωμένο. Εάν παρατηρήστε κρυστάλλους πάγου ή ότι η σάρκα του είναι ακόμα συμπαγής, θα πρέπει να συνεχίσετε την απόψυξη.

Ο σωστός τρόπος για να προετοιμάσετε το ωμό κοτόπουλο

Κατ’ αρχάς, το πρώτο βήμα απαιτεί να πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας. Στην συνέχεια, κόψτε το πλαστικό κάλυμμα της συσκευασίας του κοτόπουλου στο ένα άκρο και τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μια καθαρή σανίδα κοπής τροφίμων που προορίζεται μόνο για ωμό κρέας για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Έπειτα, πετάξτε προσεκτικά τη συσκευασία. Στεγνώστε, κατόπιν, το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Επίσης, μην αμελήσετε να πλύνετε καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων ό,τι έχετε χρησιμοποιήσει για την παρασκευή του φαγητού. Δηλαδή, τα μαχαίρια ή άλλα σκεύη, τις σανίδες κοπής, αλλά και τους πάγκους.

Η κατάλληλη θερμοκρασία ψησίματος του κοτόπουλου

Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα παθογόνα μικρόβια είναι το σωστό μαγείρεμα. Η σαλμονέλα πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες από 7°C έως 46°C. Επομένως, το ανεπαρκές μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών σε ικανό αριθμό για να προκαλέσουν λοίμωξη.

Ο μικροοργανισμός καταστρέφεται με την παραμονή του σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύετε το κοτόπουλο καλά, μέχρι να ροδίσει, και να μην είναι ροζ στο εσωτερικό του.