...

Είναι αλήθεια ότι οι πατάτες κάνουν κακό στην υγεία μας;

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς πρέπει να τρώμε τις πατάτες για να κάνουμε καλό στην υγεία μας.

Πατάτες: Το απλό κόλπο για να μείνουν φρέσκες για εβδομάδες

Οι πατάτες αποτελούν βασικό συστατικό της βρετανικής διατροφής και όχι μόνο.

Ωστόσο, έχουν αποκτήσει κακή φήμη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας – κάτι που, αν επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Δείτε Οι 3 απόλυτοι τρόποι για να μην μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες

«Εξαρτάται από τον τύπο της πατάτας και τον τρόπο που την προετοιμάζετε», λέει η Δρ Κριστίν Μπος, από τη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Λιντς. Η ίδια εξηγεί ότι ενώ οι κανονικές πατάτες προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα από τις γλυκοπατάτες, αποτελούν πολύτιμη πηγή υδατανθράκων – ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό. Οι πατάτες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πατάτες ίδιες. Οι κηρώδεις τύποι προκαλούν συνήθως μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τις αλευρώδεις ποικιλίες, όπως η Maris Piper. Η Bosch επισημαίνει ότι η αφαίρεση της φλούδας μειώνει τα οφέλη για την υγεία. «Μια πατάτα των 150 γρ. περιέχει περίπου 2 γρ. φυτικών ινών, αλλά μόλις ξεφλουδιστεί, αυτό πέφτει στο 1 γρ. Η φλούδα περιέχει επίσης υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών».

Σύμφωνα με το Guardian, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε και σερβίρουμε τις πατάτες επηρεάζει επίσης τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Τα τρόφιμα που διασπώνται σε ζάχαρη πιο γρήγορα τείνουν να προκαλούν πιο απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα. Ο πουρές πατάτας μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από ό,τι οι ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα τους.

Δείτε Γιατί σε όλα τα νοσοκομεία σερβίρουν ζελέ;

Μια συμβουλή για την προετοιμασία των πατατών ώστε να προκαλούν χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι «να τις βράζετε και να τις αφήνετε να κρυώσουν», λέει ο Bosch. Είτε τις τρώτε κρύες είτε ξαναζεσταμένες, αυτό μειώνει τον γλυκαιμικό τους δείκτη (ο οποίος κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) κατά 30-40%, λέει.

Και μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πατάτας από μόνη της δεν αυξάνει απαραίτητα τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, το μαγείρεμά τους με πολλή κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή λάδι μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. «Παρόλα αυτά, αν δεν υπερκαταναλώνετε, είναι μια χαρά», λέει η Bosch.

 

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.