Οι 3 απόλυτοι τρόποι για να μην μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες

Τρεις γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να μην μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες

Οι 3 απόλυτοι τρόποι για να μην μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες

Οι πατάτες αποτελούν το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Όλοι τις λατρεύουν και τις τρώνε με όλους τους πιθανούς διαφορετικούς τρόπους.

Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά της πατάτας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο μαγειρέματος, καθώς και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της.

Έτσι, όταν ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και δεν τις χρησιμοποιήσουμε άμεσα στο μαγείρεμα, τότε αλλάζουν χρώμα και μαυρίζουν, καθώς εκτίθενται στον αέρα.

Δείτε, λοιπόν, πως να αποτρέψετε τον αποχρωματισμό στις πατάτες, ώστε να τις απολαύσετε είτε τηγανιτές είτε βραστές, ανάλογα με τα γούστα σας.

Δείτε ακόμα: Μικρά μυστικά για να φτιάξεις τις πιο τραγανές τηγανητές πατάτες

Οι 3 απόλυτοι τρόποι για να μην μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες

Οι 3 απόλυτοι τρόποι για να μην μαυρίζουν οι καθαρισμένες πατάτες

Καλύψτε τις πατάτες με νερό

Προκειμένου να διατηρήσουν το χρώμα τους οι πατάτες που μόλις έχετε καθαρίσει, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σ’ ένα δοχείο και να το γεμίσετε με νερό, μέχρι να καλυφθούν πλήρως.

Ύστερα, μπορείτε να κλείσετε το δοχείο με το καπάκι και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο σας έως και 24 ώρες, ούτως ώστε να τις μαγειρέψετε αργότερα, προσέχοντας όμως να μην υπερβείτε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η καλύτερη επιλογή είναι να ρίξετε κρύο νερό μέσα στο δοχείο, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, ωστόσο, για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλύψτε τις πατάτες με νερό και ξίδι ή λεμόνι

Ένας ακόμη τρόπος είναι να προσθέσετε στο δοχείο με το νερό δύο συστατικά που διακρίνονται για την οξύτητα τους. Έτσι, μπορείτε να προσθέσετε χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι και να τις ανακατέψετε καλά, ώστε το μείγμα να καλύψει όλες τις πατάτες.

Η όξινη φύση, τόσο του χυμού λεμονιού και του λευκού ξιδιού, μπορεί να μειώσει το pH των πατατών, αποτρέποντας την οξείδωση τους.

Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το δοχείο στο ψυγείο.

Καλύψτε τις πατάτες με νερό με αλάτι

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε τις πατάτες σας σε αλατόνερο, καθώς ο συνδυασμός νερού και αλατιού εμποδίζει την οξείδωση.

Για κάθε λίτρο νερού που ρίχνετε στο μπολ ή την κατσαρόλα, προσθέστε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Έπειτα, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Δείτε ακόμα: Πότε φυτεύουμε πατάτα;