Μυρωδάτο, αφράτο και ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι. Βάση-σιρόπι-κρέμα-σαντιγί, όλα βήμα-βήμα.
Ο Δεκαπενταύγουστος θέλει γλυκό… και μάλιστα αξέχαστο. Η παρακάτω συνταγή, που λάτρεψε το διαδίκτυο, συνδυάζει αφράτη βάση με άρωμα πορτοκαλιού, πλούσιο σιρόπι, βελούδινη κρέμα και ανάλαφρη σαντιγί. Φτιάχνεται από την προηγούμενη για να σερβιριστεί τέλεια κρύα τη μεγάλη μέρα.
Δείτε ακόμα: Δεκαπενταύγουστος 2025: Όλα τα πανηγύρια με ένα κλικ
Υλικά για ταψί 36 εκ.
Βάση
- 8 αυγά
- 320 γρ ζάχαρη
- 230 γρ φαρίνα
- 220 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 2 βανίλιες
- 5 κ.σ. γάλα
- Χυμός 1 πορτοκαλιού (πολτοποιημένος)
- Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 2 κ.γ. μπέικιν
Ψήσιμο: 170°C αντιστάσεις (πάνω-κάτω), ~30′.
Σιρόπι
- 3,5 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- Φλούδα πορτοκαλιού, 1 βανίλια
- 100 γρ βούτυρο (μετά το βράσιμο)
Οδηγίες: Βράζουμε 7′. Κρύο γλυκό – καυτό σιρόπι.
Κρέμα
- 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
- 10 κ.σ. ζάχαρη
- 6 κ.σ. άνθος αραβοσίτου (βρασμού)
- 5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κρόκος, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. βούτυρο (στο τέλος)
Σαντιγί & Διακόσμηση
- 2 φακελάκια γκαρνί + γάλα (όπως στη συσκευασία)
- Τριμμένο μπισκότο πορτοκαλιού ή ινδική καρύδα ή λευκή σοκολάτα
Εκτέλεση βήμα-βήμα
- Βάση: Χτυπάμε αυγά-ζάχαρη, προσθέτουμε γάλα, χυμό, ξύσμα, βανίλια. Ενσωματώνουμε φαρίνα-σιμιγδάλι-μπέικιν. Ψήνουμε ~30′.
- Σιρόπι: Βράζουμε ζάχαρη-νερό-φλούδα-βανίλια 7′. Ρίχνουμε βούτυρο. Σιροπιάζουμε κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι.
- Κρέμα: Δένουμε γάλα-ζάχαρη-άνθος-σιμιγδάλι. Προσθέτουμε κρόκο, βανίλια, ξύσμα, τέλος βούτυρο. Ρίχνουμε καυτή πάνω στη βάση.
- Σαντιγί: Χτυπάμε και αφήνουμε η κρέμα να παγώσει στο ψυγείο. Απλώνουμε τη σαντιγί από πάνω.
- Διακόσμηση: Προσθέτουμε τριμμένο μπισκότο πορτοκαλιού ή ινδική καρύδα/λευκή σοκολάτα. Ψυγείο 4–6 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).
Tips επιτυχίας
- Ιδανικό να ετοιμαστεί από την προηγούμενη για καλύτερο σιρόπιασμα.
- Για πιο έντονο άρωμα, πρόσθεσε 1–2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού στο σιρόπι.
- Χρησιμοποίησε καλής ποιότητας βανίλια και φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού.
Δείτε ακόμα: Γιατί ο Δεκαπενταύγουστος είναι η «άλλη» Πρωτοχρονιά
Δες το βίντεο
Δείτε εδώ τη συνταγή βήμα-βήμα σε βίντεο
Γλυκό που μοσχοβολά πορτοκάλι και γιορτή. Φτιάξ’ το, άφησέ το να παγώσει καλά και σέρβιρέ το κρύο: θα γίνει το highlight του Δεκαπενταύγουστου!
Το έφτιαξες; Ανέβασε φωτογραφία και tag μας! Έχεις δική σου παραλλαγή; Γράψ’ την στα σχόλια για να την δοκιμάσουμε όλοι.
πηγή Golfo in the kitchen Γκόλφω Νικολού











